Министерството на финансите се готви да организира лотария с предметни награди с касови си бележки. Това е една от мерките в стратегията за борба със сивата икономика и повишаване на приходите от данъците, качена на сайта strategy.bg, като се очаква тя да бъде въведена през следващата година.

За лотарията и наградите липсват подробности, до момента отделни регионални данъчни администрации са организирали подобни игри. В началото на годината НАП проведе подобна лотария, в която ученици можеха да спечелят 2 таблета, 2 фотоапарата и конзола за видеоигри с техните касови бележки.

Ще се стимулира и използването на електронни фактури, като от Националната агенция за приходите ще създадат единен формат за тях. Този тип документи се предвижда да стане задължителен при обществените поръчки.

Данъчните ще стимулират погасяването на задълженията чрез увеличеното използване на "меки способи" - уведомления, напомнителни писма, разясняване на възможностите за обезпечаване и погасяване на задълженията на лица с временно финансово затруднение, договаряне на ангажименти към администрацията и други.