Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Дмитрий Путин, се шири в лукс за 7 милиона долара.

Новината съобщи в блога си опозиционерът Алексей Навални, основател и председател на Фонда за борба с корупцията. Това лято той уличи "гласа" на Кремъл, че притежава луксозен часовник за 620 000 долара и че карал медения си месец на яхтата "Малтийски сокол" - най-скъпата яхта в света, на чийто борд се плаща наем от 426 000 долара седмично без храната.

Сега Навални обвини Песков, че незаконно се е сдобил с луксозна къща в подмосковното село Поздняково за 1,4 милиона долара и два парцела за общо 5,6 милиона. И така, общата стойност на новопридобитото имущество е 470 милиона рубли (над 7 милиона долара), твърди опозиционерът.

При това Песков се е сдобил с всичко това по класическа схема. Официално къщата и парцелите са закупени в началото на годината от олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка, за която говорителят на Путин се ожени на 1 август. Името й фигурира в държавния регистър, който е изпратил отговор на запитване на Навални.

"Тук набитото око на Фонда за борба с корупцията вижда любимата схема на всички държавни мошеници. Годеникът-чиновник купува скъп недвижим имот на името на годеницата (която не е чиновник), а след сватбата може смело да живее в тази къща, като казва: "Е, това жена ми го купи преди брака", пише в блога си Алексей Навални.

Навални отново припомня, че за 2014 г. Дмитрий Песков е декларирал доходи от 9,2 милиона рубли (147 200 долара). Това означава, че той по никакъв начин не може да си купи нито къщата, нито прословутия часовник, нито да почива на луксозна яхта с тези пари. Освен това, "гласът" на Путин не е работил нито ден в частния бизнес, където на теория би могъл да има доста по-високи доходи.

 

Часовникът и яхтата

 

Навални се заинтересува от часовника на Песков, увековечен на снимките от сватбата му с Татяна Навка на 1 август. Блогърът разпозна модела Richard Mille RM 52-01, произведен в 30 екземпляра. Той писа на американския магазин, който го продава, и научи цената му - 37 милиона рубли (620 000 долара).

Скъпият часовник бе забелязан на дясната китка на Песков по време на сватбата му.

Песков се оправвда, че часовникът не е толкова скъп и че му е бил подарен от Навка, която като олимпийски шампион по фигурно пързаляне има доста пари. Само че кремълският говорител бе заснет със същия часовник 15 седмици преди сватбата. Снимката направи дъщеря му от неговия първи брак Елисавета, която публикува снимката в инстаграм.

На тази яхта Песков и Навка прекараха медения си месец.

След сватбата от Фонда за борба с корупцията съобщиха, че Песков и Навка изкарали медения си месец на най-скъпата яхта в света - "Малтийски сокол". Навални отправил запитване до неназован държавен чиновник кой е платил почивката на яхтата. Самият Песков заяви в началото, че отдъхва в хотел, без да уточнява къде.

След проучване Навални съобщи, че почивката на Песков на яхтата била платена лично от олигарха Зияудин Магомедов. Това според блогъра си е корупция.