България и още четири държави от Централна и Източна Европа днес гласуваха против реформа на европейската система за търговия с емисии, която мнозинството от държавите-членки приеха на Съвет на министри на околната среда.

Реформата предвижда ЕС да изтегли от пазара част от разрешителните за емисии през 2019 година и да създаде от тях резерв, за да регулира с него цената на емисиите. Тя се срина в годините на кризата поради ниско търсене и голямо предлагане.

В съвместна декларация Полша, България, Румъния, Хърватия и Унгария обявиха, че не могат да подкрепят създаването на такъв резерв преди 2021 година.

Според документа изтеглянето на разрешителните и поставянето им в резерв нарушава съществуващата европейска законова рамка в областта на климата и енергетиката и ще направи пазара на разрешителните непредвидим.

Цитираните държави твърдят и че намаляването на търгуваните разрешителни с 900 милиона на практика ще увеличи целта за намаляване на емисиите с 20 на сто спрямо 1990 година до 2020 година, която ЕС прие през 2007 тодина.