“Автомобилите, които паркират автоматично, са улеснение за всички. Това обаче ще признаят само жените, мъжете не”.

Това заяви днес, демонстрирайки чувство за хумор, германската канцлерка Ангела Меркел при откриването на Международното автомобилно изложение във Франкфурт на Майн.

В неговото 66-о издание участват 1103 производители от 39 държави, представени са 219 световни новости. Днес и утре изложението е само за специалисти в бранша. Oт събота то отваря врати и за широката публика. Очаква се до закриването на 27 септември броят на посетителите да стигне един милион.

Сред световните новости са самоуправляеми автомобили, такива, които сами паркират, а когато гаражът се окаже тесен, те просто спират. На дисплей се изписва причината.

Меркел беше въодушевена, когато от BMW й демонстрираха новия модел седмица. Вместо да върти волана за паркиране, шофьорът слиза и дава сигнал за паркиране с дистанционното. Лимузината се справя отлично.

В словото си при откриването на изложението Меркел призова германските автомобилостроители да дадат шанс на бежанците да си намерят достойно място на трудовия пазар.

Президентът на Сдружението на германските автомобилостроители (VDA) Матиас Висман тутакси реагира, като от името на бранша заяви:

“Готови сме не само да обучаваме бежанци, за нас са добре дошли всички квалифицирани специалисти”.

Което ще рече, че ако мигрантите имат съответна специалност и получат разрешение за постоянно пребиваване в Германия, те ще бъдат назначавани на работа в автомобилните концерни.

Същевременно Висман изрази възмущението си от поведението на германски неонацисти спрямо бежанците. Той заяви, че тези хора са позор за страната - думи, които публиката бурно аплодира. Меркел отдели час и половина, за да обиколи автомобилното изложение.

В същото време президентът на Федералната служба за миграция и бежанци Манфред Шмит подаде оставка. Като причина той посочи лични мотиви. 

Манфред Шмид

Вътрешният министър Томас де Мезиер, на чието подчинение е Шмит, изрази дълбокото си съжаление. Той губел един отличен кадър, който вършел работата си превъзходно. Централата на въпросната служба е в Нюрнберг, клоновете в цяла Германия са 31. Те са отговорни за осъществяване на процедурата по даване на политическо убежище.

През последните дни службата беше подложена на остри критики заради необработени 300 000 документи, подадени от кандидати за убежище. Бежанската вълна продължава, до края на годината в Германия се очакват да пристигнат над 800 000 мигранти, дори вече се говори за милион.