Седем полицаи и още 8 цивилни лица са общо задържаните при вчерашната съвместна акция на прокуратурата и отдел "Вътрешна сигурност" на МВР в Асеновград и Първомай. Освен двамата директори на районни управления - съответно Димчо Темелков и Васил Налбантов, е арестуван и заместникът на първомайското РПУ Румен Дичев, съобщиха от прокуратурата на пресконференция.

Сред цивилните пък има видни бизнесмени.

Според окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов положението в първомайското РПУ е било "анархия", а районното работило като частна фирма в полза на шефа си.

"80 % от личния състав извършвал в 100 % от работното си време частна стопанска дейност", посочи Попов, цитиран от "Марица".

Става дума за всичко друго, но не и опазване на обществения ред - отглеждане на земеделски култури, дърводелски услуги, поставяне на кафемашини. Имало определени заведения в града, където служителите се черпели, без да плащат.

Прокурор Попов добави и най-драстичния случай - на частна кариера, от която били изгребани материали за 2 млн. лв., но която била на терен, определен за пасбище, а после за рибарник.

Пак според "Марица" става въпрос за т. нар. афера "Терна" на името на гръцка фирма, която усвои 88 млн. лв. по ОП "Транспорт" само за жп линия от Първомай до Пловдив. Сред арестуваните вчера е и бизнесменът Минчо Хубенов, който управлявал незаконното находище за инертни материали, от което пък идвал "златният" чакъл за жп линията. Смята се, че шефът на градската полиция Васил Налбантов е замитал следите на бизнесмена, като РПУ-то е правило проверка за злоупотреби с евросредства, но установили, че всичко е наред.

Същата е била и ситуацията в Асеновград, описа днес прокурор Попов. Тамошният шеф Димчо Темелков разпореждал на подчинените си да не изпълняват служебните си задължения срещу почерпки и възнаграждения.