Руският самолет, за който премиерът Бойко Борисов разказа, че е бил събуден посреднощ, е просто една хипотеза. Това стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов пред бТВ.

Преди дни Борисов обясни, че е дал разрешение да се пропусне руски военен самолет през нашето въздушно пространство с ясното съзнание, че нарушаваме ангажиментите си пред НАТО. Премиерът се аргументира, че щяло да му е по-лесно да се разбере с партньорите от НАТО, отколкото "да събираме хора и останки от Черно море".

Митов обаче обясни, че България не е давала разрешение за прелитане на руски товарни самолети.

"Когато не издадохме такова разрешение се влезе в хипотезата, ако плановете за прелитане въпреки нашата забрана тръгнат да бъдат изпълнявани какво правим? Това обясни премиерът. Когато не разрешим определни полети се влиза в хипотезата и се мисли няколко хода напред", каза Митов.

Той поясни, че в случая е ставало дума за "хипотетична ситуация, която не се е изпълнила" и нашето въздушно пространство не е било нарушавано. През България е минал само един руски полет на Ил-62, който обаче не е товарен самолет и е превозвал хора. Разговорът с премиера за тази "хипотетична ситуация" бил станал късно вечерта, защото летателният план на руски самолети е предвиждал късни часове за евентуален техен полет.

Митов все пак поясни, че ако Русия реши да не се съобрази с нашата забрана за полети на товарни самолети ние няма да стреляме. Нашите пилоти, които охраняват въздушното ни пространство, щели да прихванат подобни самолети и да ги екскортират извън нашето небе. Външният минстър бе категоричен, че в случая става дума за "технически въпрос".

Митов каза още, че България следи изкъсо ситуацията с бежанците.

"Ние знаем какво се случва, знаем какви са потоците от хора. Подготвяме се за реакция в случай, че ситуацията стане по необикновена, отколкото е сега. В постоянен контакт сме с турската държава, трябва да оценим нейните усилия", каза Митов.

Той поясни, че информацията за десетки хиляди бежанци по нашата граница се е оказала невярна. Според него има между 1500-2000 души в близост до Одрин. Само регистрираните бежанци в Турция са 2 млн. души, а южната ни съседка е изхарчила близо 7 млрд. за да ги поддържа.

"Европа трябва да прояви много по-сериозно разбиране и да помага на Турция", призова Митов.

Той призна, че сред бежанците има и икономически емигранти.

"Европа трябва да престане да стимулира бежански потоци. Това трябва да се прекрати. Българската позиция отдавна вече е такава. Трябва да се изграждат бежански центрове извън границите на ЕС", заяви външният министър.

И припомни, че бежанският статут не дава право за оставане завинаги в ЕС и когато ситуацията в техните страни се стабилизира хората ще бъдат върнати. Митов каза още, че трябва максимално бързо да се елиминира опасността от "Ислямска държава" и да се стабилизира Сирия и Ирак. Според него за тази цел трябва да се оформи международна коалиция.

Министърът гарантира, че границата ни е добре охраняване и стабилна. Той призна, че е имало опити за влизане на бежанци в България по море, но те не са масови.