Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тридневно пътешествие по кабинетите на личните лекари в страната предложи на здравния министър Петър Москов Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас. По този начин организацията се надява да обърне вниманието на държавната администрация към липсващия все още медицински стандарт по обща медицина и предстоящите дебати за публичните разходи в сектора.

"Официално каним министър Москов да види и другата България - как се справят колегите от доболничната помощ и колко усилия полагат, за да осигурят адекватна здравна услуга", заяви пред медиите председателят на сдружението доц. Любомир Киров. 

Най-големите притеснения на джипитата са свързани с проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата 2016 г., в който парите за първична извънболнична медицинска помощ се увеличават само с 6 млн. лв. (от 178 на 184 млн. лв.), но намаляват като процент от всички здравноосигурителни плащания (до 6,5% спрямо 6,6% през настоящата година). В същото време приетата от правителството Национална здравна карта 2014 - 2020 предвижда през следващите четири години средствата да се увеличат двойно и да представляват 12% от плащанията на касата. За да се спазят препоръките, увеличението на средствата трябва да е между 27 и 30 млн. лв. годишно, изчисляват личните лекари. 

Друг сериозен проблем в сектора е растящата средна възраст на практикуващите джипита. Към днешна дата 67% от заетите в бранша са над 50 годишна възраст, а едва 33 на сто са по-млади. Прогнозите са още по-тревожни, защото предвиждат само след пет години съотношението да е 89% към 11% в полза на възрастните, а до 2025-а в страната да работят само 74 джипита под 50 г. (колкото са 2% от всички лични лекари у нас).

"Само за година броят ни е намалял с 38 човека и няма млада кръв, защото колегите няма как да специализират", оплака се Любомир Киров.

По думите му, едно от изискванията към разкриването на обучителни практики е специализантите да получават 1000 лв. месечна заплата. Личните лекари обаче не разполагат с механизми за повишаване на доходите и не могат да осигурят толкова високо възнаграждение. Затова сдружението предлага средствата, необходими за младите джипита, да се осигуряват чрез субсидия от държавния бюджет.

Организацията настоява още таксата на хората, освободени от плащане при посещение при джипито, да се осигурява като парична помощ от Министерството на труда и социалната политика, а не да остава за сметка на личните лекари. Според тях в Закона за бюджета на НЗОК трябва да се запише изрична забрана за прехвърляне на средства по отделните пера, а резервът да се използва единствено за покриване на непредвиден дефицит в системата, а не като допълнителен бюджет за здравноосигурителни плащания.

Всички предложения за промени в съществуващите правила за работа на общопрактикуващите лекари ще бъдат публикувани на интернет страницата на съсловната организация и ще бъдат коментирани с Министерството на здравеопазването, твърдят още от сдружението.

Ключови думи

Коментари

Джипитата първи започнаха да взимат над 3 хилки и се скръндзат да плащат заплата, дори на задължителната сестра.

Прегледайте законите. Сами са се съгласили да бъдат крепостни. Ако направят стачка обаче, ще бъде интересно - ще следим заболеваемостта и смъртността. :)

Ъ!

На снимката виждам некви хирурзи... За тея ли момчета става въпрос?

s.anachkova

Сега трябва да е по-добре :)

бай Тошо

Какви джипита бе?В провинцията личните докторе работят до обяд после си тръгват с чантите и ги няма никакви.кой какво го заболи вика спешна помощ.Личните доктори трябва да се премахнат-това е грешна практика

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.