Европейската комисия предлага ЕС и САЩ да създадат специален съд за решаване на спорове между чужд инвеститор и държава като част от бъдещото им Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

"Обществото не се доверява на стария модел за решаване на спорове между инвеститор и държава", каза еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом, представяйки проекта. "Нуждаем се от инвестиции в Европа. Логично е ние от европейска страна да рефомираме тази система".

Сърцевината на предложението е вместо "частно правосъдие" както мнозина виждат досегашната ISDS (Investor State Dispute Settlement) система ЕС, САЩ и други държави, с които те имат споразумения за свободна търговия, да създадат общ публичен съд, който е прозрачун, отговореа и независим, каза Малмстрьом.

В него ще има съдии, а не арбитри, те ще са публично назначени от ЕС и неговите международни партньори, делата ще се разпределят случайно, ще се избягва конфликтът на интереси. Ще има система за обжалване.

"Някои смятат, че ISDS системата е частно правосъдие, това е публично правосъдие", каза Малмстрьом. "Ще обсъди това предложение с държавите-членки и с Европейския парламент и след това ще представим на САЩ официален текст".

Той ще е предмет на преговори, вероятни изменения и приемане и от двете страни, посочи тя. Създаване на такъв двустранен съд между ЕС и САЩ ще е първа стъпка към прерастването му в многостранен, включващ и други търговски партньори на двете държави. 

В момента девет европейски страни имат двустранни ISDS споразумения със САЩ. Новият съд би ги заместил.