Премиерът Бойко Борисов и бимш кмет на София Бойко Борисов дойде днес да нагледа как изглежда музея на София, чието официално откриване ще е утре.  

Златната каляска на Мария Антоанета, подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му – принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип, отново застава пред публика. Изключително ценният исторически артефакт е само малка част от постоянната експозиция, подредена в 8-те изложбени зали в Музея за история на София, който се открива официално на празника на града – 17 септември.

Музеят се завръща символично на площад „Бански“ – след като му се търси дом от бомбардировките през 1943 г. насетне, когато тогавашният му дом е разрушен. Сега историята на София е поместена в реновираната и адаптирана сграда на Централна минерална баня.

Залите с постоянната експозиция са общо осем и откриват съдбините на българската столица от VI хилядолетия пр. Хр. чак до 40-те години на ХХ век. Тематичните помещения са разпределени както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.

Освен т.нар. Златна каляска, сред най-интересните експонати попадат стъклен съд тип „Ваза диатрета“, стенописи и икони от Софийската Мала Света гора, старопечатни книги, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип „Паяк“, автомобил „Мерцедес“, Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

 

Бойко Борисов дейтално огледа владетелския трон от Третото българско царство. Снимка БГНЕС

 

Позира пред витрина с  парадно облекло. Снимки ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ

 

Спря се пред още няколко експоната заедно с кметицата Йорданка Фандъкова и...
...си тръгна, придружен от правителствената свита и журналистите.
Сред най-забележителните експонати в музея е каляската на Мария Антоанета, подарък за сватбата на Фердинанд с Мария-Луиза.

 

Макетите на коне, които дърпат каляската също са подобаващо украсени.
Още от атрибутите на царската каляска.
Дълги години каляската беше скрита под найлони в гаража на НСО, защото липсваше място, в което да бъде показвана.
Още от експонатите в музея.
Официалното откриване е утре, на празника на столицата. Но служителките бяха впрегнати за специалния гост.