Единственият представител на парламента при новата ротация в Конституционния съд (КС) е на път отново да разцепи управляващото мнозинство.

Досега омбудсманът в оставка Константин Пенчев бе единствената номинация за магистрат в КС като бе номиниран миналата седмица от ГЕРБ.

Реформаторският блок и Патриотичният фронт обаче засега няма да го подкрепят, защото смятат да предложат собствени кандидати. През октомври местата си в съда трябва да освободят четирима магистрати - двама от квотата на държавния глава и по един от тези на парламента и на съдиите.

Както Клуб Z писа Реформаторският блок настояваше на масата да бъде поставена кандидатурата на Екатерина Михайлова - ако не от квотата на парламента, то поне от тази на президента. Росен Плевнелиев обаче обяви във вторник своите фаворити - Филип Димитров и съветничката в правния си съвет - Мариана Карагьозова. 

Също във вторник Реформаторите са се разбрали на среща, че все пак няма да издигнат кандидатурата на Михайлова, а ще подкрепят тази на ГЕРБ. 

Патриотичният фронт обаче върна интригата.

"Чуваме, че от фронта ще издигат свой кандидат, което автоматично ни връща към варианта да издигнем номинацията на Катя Михайлова", коментираха депутати от Блока пред Клуб Z.

Самата тя обаче не била убедена трябва ли да се впуска в надпреварата за поста без да има подкрепата на най-голямата партия.

По-късно слухът за намеренията на Патриотичния фронт бе потвърден. По обяд те предложиха собствен кандидат - членът на ВСС Михаил Кожарев.

До 18 часа днес е крайният срок, в който партиите в НС могат да подават имена. От БСП няма да участват в надпреварата. ДПС отрече информациите, че ще издигне експерта си към комисията по измененията в конституцията проф. Георги Близнашки.