ПРЕСЛАВ ГАНЕВ

Казусът „Читанка“ отново разпали страстите между читатели и издатели. Навръх десетата годишнина на сайта, предлагащ безплатни книги, той е свален от мрежата – по „политико-технически“ причини. Но във форума им е дадено обяснение за случилото се, в което се набъркват конспирации, атаки от Асоциация „Българска книга“ чрез подставени лица и т.н. Обвиненията на доброволците в „Читанка“ към АБК не са от вчера – но този път има и призив за директен бойкот срещу определени издателства, оказвали „психически тормоз“ срещу хората зад сайта.

„Читанка“ е изчезвала от интернет многократно. През 2010 г. например цял екип на НСБОП иззе сървъра на сайта и повлече мащабна дискусия в социалните мрежи – има ли престъпление в безплатното разпространение на книги, за чиито права не си платил, или това е даване на достъп до образование, конституционно право на всеки човек.

Сега, когато „Читанка“ отново я няма – на заглавната страница на сайта стои шеговит колаж с таралежче, поднасящо букет със символа на информацията. Замразяването на проекта е описано с кратък текст:

„Здравейте!

Заради малка авария от политико-техническо естество библиотеката няма да работи няколко дни. Междувременно можете да надникнете във форума или пък да посетите някое от огледалата.“

Огледалата, както е известно, са няколко копия на „Моята библиотека“, пръснати по различни сървъри по цял свят, до които достъпът не е ограничен. Така „Читанка“ продължава да функционира напълно нормално – но не и на www.chitanka.info.

Във форума четем и по-задълбочени обяснения на онова, което се е случило според хората зад сайта. Темата е маркирана като „важна“ и е от потребител на име Диан Жон, регистриран на 1 януари 2011 г., но със скромен брой публикации – само по настоящата тема, започната на 12 септември. Ситуацията е ясна – пише някой от водещите доброволци в „Читанка“, който се опитва да запази анонимността си.

Спирането на библиотеката, според него, е резултат от няколко последователни активни мероприятия, зад които стои Асоциация „Българска книга“. Първо през март подставено лице на име „ЗМ“ се явило със съобщение за нарушени права за една от думите в Речника на сайта. Месец по-късно дошла поредица от съобщения от човек на име Michaël De Vroey, с когото кореспонденцията продължила до началото на май, а после мистериозно секнала:

„Следващи съобщения от този човек няма и така с този проблем се приключва, уж…“.

На 21 август от хостинг фирмата се свързали с „Читанка“ отново във връзка с оплакване от „ЗМ“ – този път за книги в .epub формат, качени в сайта. Служител от фирмата обяснил, че става въпрос за искане от страна на „Българска книга“ – и че „въпросната организация настоява незабавно да се спре библиотеката и да се предостави информация за всички, които я използват“. Това, което следва според Диан Жон, са серия от обяснителни съобщения между хостинг фирмата и човека на „Читанка“, след които се стигнало до решение да бъде спрян достъпът до около 50 книги.

При опит потребител да свали някоя от тях, получава следното противоречиво съобщение:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

В текста се обяснява още как стоят нещата „без недомлъвки и задкулисни игрички, типични на АБК и други тем подобни“. Според „Читанка“ атаката е заради десетата годишнина на сайта – време, за което са преживени „три сериозни заплахи от различни организации“.

„Нито една от тях не успява да преустанови съществуването на този некомерсиален проект, дори напротив, укрепва го, вдъхвайки нови сили – пише Диан Жон. – След пускането на библиотеката под формата на виртуална машина, на практика дори и спирането на chitanka.info няма да спре съществуването на „Моята библиотека“.“

Цялата „Читанка“ продължава да работи съвсем нормално – но само два дни. Тогава по необяснени причини сайтът е свален и е пусната илюстрацията с таралежчето. Диан Жон се изразява лаконично по този въпрос:

„Очевидно поради изненадващо развитие на нещата (въпреки че заявените книги бяха свалени), библиотеката няма да е достъпна няколко дни“.

Така е и в момента – на първия учебен ден „Читанка“ не работи (поне не на официалното си място). Призивът за бойкот, написан с изненадващо надменен тон от страна на некомерсиалния, както сам се определя, проект, обаче стои – и поставя въпроса чии книги ще се качват в „Моята библиотека“, ако изброените издателства просто фалират?

Или както една от потребителките на форума заявява в отговор:

„Това за издателствата, „оказващи психически тормоз“, ми идва малко в повече. Напълно нормално е хора, които си изкарват прехраната с това, да негодуват. Специално към мен „Хермес“ и „Ера“ винаги са били много коректни, с отлично обслужване, намаления, а „Ера“ даже се включиха и в благотворителна инициатива, когато ги потърсихме. Така че подобен съвет да не се купуват книги е нагъл, независимо от кого идва.“

площад "Славейков"