Искате да купите апартамент в Париж? Пригответе доста пари. Средната цена на квадратен метър жилище в Париж е 7900 евро, показва доклад на компанията Bulgarian Properties. Само за сравнение, за второто тримесечие средната продажна цена на жилищата в София е 780 евро на квадратен метър. Това означава, че имотите във френската столица са повече от 10 пъти по-скъпи, отколкото в българската.

Но относителната цена не е единственият показател, по който могат да се сравняват цените на имотите на различни пазари. Например, какъв е потенциалът за ръст на цените на имотите?

Глобалната криза от 2008 г. срина цените на имотите във всички световни пазари, като оттогава насам възстановяването е различно за отделните пазари. Например, средните цени на недвижимостите във Франция в момента са по-високи с 6% в сравнение с тези от преди кризата. А цените на апартаментите в Париж са се увеличили с 21% от тогава. Докато българският пазар, включително и този в столицата, все още не е успял да възстанови цените си до някогашните нива от близо 1000 евро за квадратен метър.

Но сметките не са толкова прости. В България данъците и таксите са доста по-ниски, отколкото във Франция, а и сделките могат да се сключат по-бързо.

Покупката на имот във Франция е тромав процес - преди финализирането на сделката се правят серия от проучвания за техническото състояние на имота - пожарна безопасност, състояние на електрическата инсталация, канализация, замерване на площта и т.н. Докато се стигне до вписване на сделката, минават 3-4 месеца, а таксите възлизат на 10-13% от стойността на имота. Това е двойно повече от таксите по имотна сделка в България, където в общия случай се плаща до 3% брокерска комисиона и до 3% местен данък.

Общото е, че и във Франция при сключване на предварителен договор е необходимо внасянето на задатък 10% от цената на имота.

Но за разлика от България, имате 7-дневен период на размисъл, в който може да се откажете от сделката, без да загубите депозита. Това е нещо, от което българските законодатели могат да вземат пример.