Италианката Флавиа Пенета спечели Откритото първенство на САЩ по тенис и обяви, че се оттегля в края на годината. На финала в Ню Йорк Пенета победи със 7:6, 6:2 своята сънародничка Роберта Винчи за 93 минути и пред погледа на италианския премиер Матео Ренци, който отиде специално до Голямата ябълка, за да ги гледа.

На 33 години и половина Пенета е най-възрастната победителка в US Open. А общият сбор от годините на двете състезателки - 66 г. и 19 дни, формира най-голямата обща възраст на финал в "оупън" ерата на аристократичния спорт. Флавиа записа и още един рекорд в турнири от Големия шлем - 49 участия. 

Роберта Винчи спря на полуфинала Серина Уилямс и така прекърши мечтата й за Голям шлем. Тя прибра 1,6 милиона долара от наградния фонд, а Пенета - 3,3 млн.

"Много съм щастлива, рече Флавиа Пенета. - Преди турнира не съм и помисляла, че мога да стигна толкова далеч. За мен това е огромна изненада. Благодаря на всички вас, зрителите, за подкрепата. Да играя в Ню Йорк беше едно удоволствие. Една мечта, която стана реалност. Като девойка мечтаех да стана първа ракета в света, да победя в турнир от Големия шлем или в Рим. Искам да кажа още едно важно нещо. Роберта знае за какво говоря. Завършвам кариерата си. Това беше моят последен мач на "Ю Ес Оупън". Това е една добра възможност за завършване на кариерата ми. Именно така исках да се сбогувам с тениса." 

Пенета е спечелила 28 титли в турнири на WTA - 11 на сингъл и 17 на двойки. С италианския национален отбор тя вдигна четири пъти "Фед Къп" (2006, 2009, 2010, 2013 г.). През 2011 г. стана шампионка на двойки на "Аустрелиън Оупън".