Лидерът на БСП Михаил Миков призна, че кандидатурата на Петко Арнаудов за кмет на Царево е приета трудно от ръководството на партията. Арнаудов, който се прочу в цялата страна покрай скандални замени и застрояване в защитени територии, бе одобрен от пленума на партията вчера.

"Този въпрос беше обсъждан. Имахме среща с г-н Арнаудов. Консолидацията на местната организация твърдо стои зад него. Трудно го приемаме. В края на краищата те имат право на такова решение, там няма друга кандидатура. Много сериозно го премислихме".

Това каза Миков пред Нова ТВ.

Като бивш кмет на Царево Арнаудов стана популярен като човека, опитал за премахне природен парк "Странджа". Емблема на неговото управление бе "Златна перла"  - вилното селище до с. Варвара, в границите на природен парк „Странджа“, което бе построено без задължителната екооценка и години по-късно бе съборено като незаконно.

Арнаудов бе и директор на Държавното горско стопанство в Царево. На този пост той също се оказа в центъра на скандал, след като около 20 000 декара гори по южното Черноморие бяха неправомерно прехвърлени на общината.

БСП все пак успя да се спаси от това да припознае за свой кандидат един друг скандален кмет - видинския градоначалник Герго Гергов. На пленума вчера за кандидат-кмет в града бе издигнат инж. Людмил Любенов. До решението се стигна, след като в местната организация на БСП избухнаха брожения срещу по-рано предложения вариант сегашният градоначалник Герго Гергов да бъде подкрепен за още един мандат, макар да се явява като независим.

Докато кметуваше Гергов бе временно отстранен от поста си, след като беше арестуван при акция на ДАНС. Той беше задържан заради съмнения за нередности при обществени поръчки.