Доскоро американският футбол беше забранена територия за жените. Нещата се усложняваха от това, че в родината му липсва професионална лига, дамите играят почти изцяло на аматьорски принцип и не са особено популярни. За сметка на това мачовете по бельо между модели и актриси всяка година преди грандиозния финал Супербоул "се харчат" много. 

Но мъжките момичета, които искат да играят или да са част от тази атрактивна, но на моменти брутална игра, не се събличат за демонстративни спектакли. Те искат нещо повече от ролята на съпруги, фенки или обслужващ персонал някъде дълбоко "в резерва".

Започващият официално в неделя нов сезон на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ бележи промяна. За пръв път ще има жена треньор и жена съдия. Без съмнение, това е революция.

Джен Уилтър

Рейчъл Никълс от "Си Ен Ен", една от най-популярните спортни журналистки в Америка, сама е изпитала на гърба си пренебрежение и дискриминация в US футбола. Една нейна предшественичка - Лиса Олсън, изживя истински кошмар и в крайна сметка се премести в Австралия в началото на 90-те години.

Като репортер на "Бостън Хералд" през 1990 г. младата дама влиза в съблекалнята на "Ню Инглънд Пейтриътс", а мъжаги от тима я посрещат с вулгарни намеци и подхвърляния, а също така чисто голи. Напълно демонстративно. И феновете на "патриотите" тормозят Олсън, а лигата почва разследване, но тя решава да продължи кариерата си надалеч. Подобен скандал има и в бейзбола.

Джен Уилтър като играч.

Рейчъл си припомня всичко това, когато интервюира преди броени дни Джен Уилтър, назначена неотдавна за помощник треньор на "Аризона Кардинълс". За незапознатите - в един отбор по американски футбол има 15-20 наставници. Въпреки това нейният пробив обиколи света, като ѝ спечели доста публика сред нежния пол заради куража и решимостта да разбива стари схващания в един тотално мъжки свят.

Още по-шашкащо е, че Джен не е да речем специалист по физическата подготовка. Тя ще се занимава със защитници. По-конкретно с играещите на поста лайнбекър - нещо като плеймейкърите на отбраната. С две думи - ключова позиция.

Уилтър е играла американски футбол и е стигнала до професионален договор за цели 14 сезона в една от лигите на дамите. Нататък нещата почват да ѝ се случват доста бързо. През 2014 г. става първата жена треньор на професионалисти по американски футбол - в отбора "Тексас Революшън", който играе в първенство в зала. Месеци по-късно Джен вече е в НФЛ. Огромна крачка.

"Дори не съм мечтала за такова посрещане, разбирам се с момчетата просто перфектно, казва Уилтър. - Обичам ги, обичам отбора. Всичко върви страхотно. Те възприемат нещата, които им казвам, уважаваме се, приятели сме. Аз се грижа за тях и като играчи, и като хора. Мисля, че разбраха, че аз наистина разбирам тази игра."

Тя дава пример как футболистите се убеждават в това по емпиричния метод и после сами се връщат за още и още знания и умения. Нещото, което окончателно обръща нещата в нейна полза, е една споделена практика. Като състезател Джен обичала да си пише някакви неща бял лист в съблекалнята преди мач. Това ѝ помагало да се справя с напрежението. Сега някои играчи на "Аризона" го правят. Пробваха го на предсезонните мачове това лято.

И като треньор в лигата в зала.

До такава степен им е харесало, че пуснаха тези нахвърляни мисли в лични блогове. Или ги даваха на медиите. Треньорката казва, че тя не би постъпила така, но все пак е доволна, че играчите правят нещо, което им харесва по нейна заръка. И че това нещо им помага.

Образованието със сигурност ѝ помага. Уилтър е завършила спортна психоголия и защитила докторат по психология. Като играч тя дори не е мечтала за треньорска кариера. А днес вече става причина медиите да питат големите специалисти в играта кога очакват да се появи жена старши треньор в НФЛ и (или) в колежанската лига.

До неотдавна пречка за жените беше една практика в американския футбол. До половин час след мач в съблекалнята влизат журналистите и интервюират играчите там. Но нещата се промениха и сега те знаят, че трябва да носят хавлии. Защото има все повече репортерки.

Съдия Сара Томас.

Сара Томас

Тя пък е първата жена съдия в НФЛ - като постоянен ангажимент. След като дебютира в предсезонните мачове, вероятно и Томас чака неделя с трепет. Русокосата дама (42 г.) няма да е главен рефер, а арбитър на линия, като ще отговаря за точно определени неща. Трябва да знаете, че в американския футбол не е като в "сокъра" - много рядко ще видите играч да спори със съдия. Това е право единствено на треньора, а нерядко заради твърде емоционални реакции следват наказания.

Въпреки това на Сара Томас няма да ѝ бъде леко. Понякога се стига до спорни ситуации, които се нищят месеци наред, а дори безкрайните видеозаписи не могат да ги разрешат справедливо.

Но Сара не се страхува. И тя натрупа солиден опит и преодоля препятствия, свързани с предразсъдъци. И тя е първа за много неща, когато говорим за жени в американския футбол. Интересно ще бъде Джен Уилтър и Сара Томас да се срещнат на терена. Едната да получи наряд за мач на другата. Две пионерки в спорт, в който дамите все повече си проправят път.