Михаил Ганев донесе трета олимпийска квота за България на световното по борба в Лас Вегас. А Владимир Дубов осигури първи медал за мъжете, след като дамите вече спечелиха три.

В кат. до 86 кг на свободния стил Ганев стигна до малкия финал, с което си осигури виза за игрите в Рио де Жанейро догодина. В спор за бронза обаче световният първенец от 2010-а падна от иранеца Мохамед Каримимачиани (Иран) с 0:12. Квоти преди това спечелиха Елис Гури (98 кг) и Тайбе Юсеин (63 кг).

На старта в категорията Ганев надви Единсон Амбросио (Перу) с 3:0, после се справи с Адилет Давлумбайев (Казахстан) с 13:9, а на четвъртфиналите отстъпи пред световния шампион Абдулрашид Садулаев (Русия) с 0:10. Така в репешажите Ганев надви Уитумен Оргодол (Монголия) с 11:0.

Световният вицешампион от 2013-а Владимир Дубов записа актив и за силния пол. В неолимпийската категория до 61 кг той спечели бронз, след като измъкна трудна победа от японеца Масаказу Камои (Япония) - 3:2.

Преди това Дубов срази Рамил Раджепов (Тюркменистан) с 5:0 и арменеца Володя Франгулян (Армения) - 10:7 на четвъртфиналите. После обаче Дубов отстъпи пред бъдещия шампион Хажи Алиев (Азербайджан) с 2:6, след като бе повел с 2:1.

При жените Джанан Манолова също спечели бронз в неолимпийската категория до 60 кг.

Това е четвърто отличие за България от Лас Вегас след бронза на Евелина Николова (55 кг), Тайбе Юсеин (63 кг) и Дубов (61 кг).

В малкия финал Манолова надви драматично Яжен Сун (Китай) с 3:1. Секунда преди края медалът бе в ръцете на китайката при 1:1 и предимство за азиатката. Манолова обаче не се предаде и с невероятна атака обърна резултата в своя полза, секунда преди края и триумфира.

На осминафиналите Манолова надви с 6:4 една от фаворитките - Сакая Сакамо (Япония) с 6:4, след което тушира Верoника Иванова (Беларус) 5,25 секунди преди края в мач, в който губеше с 1:7. На полуфинала Джанан отстъпи пред Сухе (Монголия), която я тушира 15 секунди преди края на първата част.

Днес излизат последните ни представители в свободната борба при мъжете.