ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - 

 

Скандал набира сила в Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), което се намира във военната база на ВВС „Макдил“ в Сейнт Питърсбърг, Флорида. Най-малко 50 експерти по разузнаването са бесни от факта, че шефът на ЦРУ и босовете на другите шпионски агенции „редактират“ разузнавателната информация за Ислямска държава и съюзническата й групировка „Ал Нусра“ така, че да се хареса на президента Барак Обама. Изопачаването на данните целяло на Белия дом да се сервират данни, които да подкрепят тезата на Обама, че САЩ печелят войната срещу джихадистите.

 

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Морел посочи по телевизията „Си Би Ес“: „Един от основните аспекти в процеса на взимане на политически решения е, че анализаторите трябва да разкриват какво мислят без някакво влияние отвън, без информацията да бъде променяна. Това е много сериозно обвинение. Смятам, че трябва да бъде разследвано. Мисля, че някой трябва да бъде уволнен заради това. Необходима е прозрачност, защото експертите трябва да бъдат оставени да кажат какво действително мислят“.

 

През юли т. г. писмено оплакване е било изпратено до инспекторат при Министерството на отбраната на САЩ от двама анализатори на СЕНТКОМ. Агенцията с независим статут има предназначение да контролира дейността на Пентагона. Жалбата е подкрепена от други 50 експерти от командването, което играе ключова роля в американската стратегия за сигурност в Близкия изток, допълва изданието „Дейли бийст“.

 

През август то публикува аналогични обвинения спрямо шпионските централи, които се опират на преценки на високопоставени военни и специалисти в борбата с тероризма. Шефове от разузнаването натискали анализаторите да представят Ислямска държава като „по-слаба, отколкото е в действителност“. Целта била да се нарисува „картина в розово затова колко успешни са усилията на САЩ да победят групировката“.

 

Оказва се, че практиката да се изопачават сведенията за терористите е много по-разпространена, отколкото подозират анализаторите от СЕНТКОМ. Единадесет души, които са запознати със съдържанието на оплакването посочват, че изключително важни детайли от докладите на разузнавателните агенции са изтривани, което не позволява на експертите да направят правилна преценка за положението в Ирак и Сирия. Понякога началниците връщали за преработване рапортите, които съдържат прекалено негативни оценки за успехите на въздушната война срещу джихадистите. Специалистите сега са на бунт срещу условията, в които са поставени да работят, често окачествявани като „сталинистки“. Източник от базата „Макдил“ разкрил, че когато някой се жалва, шефовете на СЕНТКОМ го принуждават да напусне. Някои анализатори вдигнали ръце и си подали оставките.

 

Учудващо е, че престараването на шефовете на командването да променят докладите за Ислямска държава е толкова голямо, че обрисуваната в тях картина изпада в пълен контраст с материалите в пресата и дори с преценките на хора от администрацията на Белия дом, които правят песимистични заявления.

 

Някои експерти от СЕНТКОМ смятат, че шефовете им се престарават, за да напреднат в службата като натрупат точки, подхвърляйки сведения, които се харесват на Белия дом. Говорителят на командването полковникът от ВВС Патрик Райдър направи заявление по случая, в което се казва: „Не можем да коментираме съдържанието на жалбата. Разузнавателната общност редовно ни предоставя субективни оценки, свързани със сегашната ситуация в областта на сигурността. Данните, които получаваме са жизнено важни за нашата работа, специално когато става дума за сведения за сраженията на няколко фронта , които се водят сега в Ирак и Сирия. Военното ръководство зависи от тези оценки в своето планиране и взимане на решения. Информацията се съпоставя със сведенията от други източници, които включват полеви командири и други ключови съветници, а така също от допълнителни разузнавателни средства и заключения на базата на натрупания опит.“

 

През юли т. г. Асошиейтед прес съобщи, че според ЦРУ, военното разузнаване и други шпионски служби, Ислямска държава не е по-слаба, отколкото е била през 2014 г, когато започнаха въздушните удари на САЩ. На свой ред президентът Барак Обама и държавният секретар Джон Кери направиха преценки, че Съединените щати не губят войната срещу терористите и след време групировката ще бъде разбита.

 

През август военният наблюдател Майкъл Найтс писа в списание „Форин полиси“: „Най-доброто, което може да се очаква, е да бъде стабилизирано положението в градове като Рамади и Фалуджа. Никой вече не споменава за освобождаване на втория по население град в Ирак – Мосул“. Населеното място се счита за крепост на Ислямска държава и изтласкването на джихадистите от него е приоритетна цел в стратегията на САЩ за победа над тях. „С тази скорост Съеднинените щати ще са още в Ирак, когато президентът Барак Обама напусне Белия дом, нещо, нежелано от никого и най вече от него самият“, допълва Найтс.

 

На свой ред изследователят от мозъчни тръст „Брукингс институшън“ Чарлз Листър представи подобна негативна картина за войната срещу Ислямска държава. Той посочи, че единственият прогрес може „най-добре да бъде илюстриран като серия от незначителни тактически придобивки, отколкото като значителен стратегически напредък. Заявената цел на коалицията срещу екстремистите е ИД да бъде „обезсилена и разрушена“ като военна организация. Тя обаче остава боеспособна въоръжена сила, която е в състояние да завзема територии и да нанася значителни материални щети на противниците си“, заключава Листър.

Ислямска държава е решителен враг, който представлява потенциална заплаха за проваляне на стратегията на коалицията, целяща нейното ликвидирана“.

 

Междувременно Пентагонът официално съобщи, че е много недоволен от постигнатото досега във въздушната кампания срещу ислямистите. Пресата разпространи информация и снимки за внезапна ескалация на бомбените удари по позиции на Ислямска държава в Ирак и Сирия. В операцията бил включен безпрецедентен брой бойни самолети Ф-16, които излитат от базата Инджирлик в Турция. Съобщено бе също, че френски разузнавателни аероплани са започнали мисии над сирийска територия с цел да бъдат набелязани евентуални цели, които да бъдат атакувани с изтребители-бомбардировачи.