Присъствието на руски военни специалисти в Сирия не е тайна, така както и доставките от Русия за тази страна на оръжие и военна техника, заяви пред журналисти официалната представителка на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова. Тя е цитирана от кореспондента на украйнската агенция УНИАН

"Никога не сме забулвали в тайна темата за военно-техническо сътрудничество със Сирия. Ние отдавна доставяме оръжие и военна техника на Сирия. Правим това в съответствие със съществуващите двустранни договори", заявила Захарова.

По нейните думи тази дейност съответства на международното право.

"Мога да потвърдя и отново да повторя, това което нееднократно се е казвало в продължение на години, че в Сирия има военни специалисти, които помагат за усвояване на постъпващата техника", подчертала Захарова.

Тя отбелязала, че от това се правят сензации, а всички зная, че в Туртус действа пункт за материално-техническо обслужване на кораби от Военноморските сили на Русия.

Захарова изтъкнала, че руското оръжие е предначначено за борба с тероризма.

В същото време агенция РИА Новости цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че не му е известно да се готви обръщение на президента към Съвета на федерациите с искане да се изпращат руски военни в Сирия.

"Не ми е известно такова нещо. За първи път чувам за това", коментира Песков.

РИА Новости припомня, че в последно време в средствата за масова информация са се появили съобщения, че използване на военни сили на Руската федерация зад граница е възможно само след постановление на Съвета на федерациите в отговор на обръщение на президента, и ако такова обръщение постъпи в Горната камара на парламента, то ще бъде разгледано. 

От двете информации може да се направи обосновано предположение, че ония военни специалисти, които отдавна са си в Сирия и не са тайна, явно не са военни по смисъла на наредбата, че военни сили се пращат в чужбина само с разрешение на Съвета на федерациите. Защото не можем да допуснем, че правилата са нарушени.

Ако това е така обаче, то под формулировката "военни специалисти" могат да се пратят цели полкове в Сирия без да се питат сенаторите от Горната камара на Думата.

Напомня на едни "зелени човечета"...