Банките дават все по-ниски лихви, сигурно все по-често чувате този рефрен. Действително е така - през последните години лихвите както по депозити, така и по кредити се понижиха сериозно, като при някои банки може да получите годишна доходност от вашите пари и под 1%. Според статистиката на БНБ през юли средният лихвен процент по новооткритите лувови депозити за граждани е 1,55%, което е близо два пъти по-малко, отколкото преди година. Заради данъка от 10% годишно лихвата реално е по-малка.

Но всяка банка има влогове, които дават по-висока от средната доходност. При някои изискването е за по-дълъг период, при други е необходима по-голяма минимална сума за откринане на депозита, при трети част от парите се инвестират във взаимен фонд - инвестиционна схема, при която с тях се купуват акции на публични компании или други активи. От тях може да получите допълнителна доходност, свързана с увеличаване на цената на акции или други активи, която не се облага с данък. Както и да загубите, ако цените на дяловете им паднат.

Ето и едни от най-изгодните продукти по левови депозити на 10-те най-големи банки по активи в България.

УниКредит Булбанк

Депозит "Растяща лихва" - годината е разделена на четири 3-месечни периода, като в края на всеки месец лихвата е ниска - 0,20-0,40%, но в края на 12-ия месец лихвата вече е 4%.

Банка ДСК

"Банката на народа" дава едни от най-ниските лихви по стандартните си срочни депозити - 0,35% годишно, но има и доста по-изгодни продукти.

"ДСК Везни Премиум" - получавате лихвена надбавка от 1,50% годишно над стандартната, ако инвестирате три четвърти от парите си във взаимния фонд ДСК "Растеж".

ОББ

Депозит "18+2" с 18-месечна срочност, при който получавате бонус 2 месечни лихви. Така годишната лихва става 1,80%.

Има подобен едногодишен депозит, пак с подарък месечна лихва. Там получавате 1,40% годишно.

Първа инвестиционна банка

"Едногодишен свободен депозит" - лихвата му нараства всеки месец, като първия е 0,40%, но 12-ия - рекордните за системата 5%.

Райфайзенбанк (България)

"Депозит Микс" - лихвена надбавка от 0,10% върху лихвата по стандартните срочни депозити, като 30% от средствата се инвестират във взаимни фондове, управлявани от "Райфайзен Асет мениджмънт".

Пощенска банка

Пощенска банка има изгодни 3-месечни срочни депозити - "Активна валута" и "Активни пари", където в края на периода лихвата е съответно 1,70% и 2,40%.

Сосиете Женерал Експресбанк

За 3-годишен депозит (разделен на шест 6-месечни периода), лихвата е 3,30% в края на последния период.

ЦКБ

"Привилегирован депозит Плюс", в който всеки месец лихвата нараства. На 12-ия е 2,10%, но на 24-ия - 3,70%.

Банка Пиреос България

"Депозит Пиреос Максимум" - 3-годишен, с лихва от 9% за целия период при минимално депозирани 10 000 лева.

Алианц банк България

2% по депозит "Алианц Ускорение" за срок между 30 и 36 месеца.

Забележка: Стойностите са от последните актуални лихвени бюлетини на съответните банки. При някои от продуктите има изискване за минимална стойност на депозита.