Ако руските ни колеги са съгласни да бъдат проверявани полетите им на българското летище, ние разбира се ще им издадем такова разрешение”, заяви днес външният министър Даниел Митов.

Коментарът му бе по повод вчерашния отказ на София да пусне в българското въздушно пространство руски военнотранспортни самолети на път за Сирия. Москва твърди, че те пренасят хуманитарни помощи. Но в София има съмнения, че на машините могат да се натоварят и оръжия.   

"Имаме надеждна информация, която ни кара да се съмняваме в това какво е посочено като товар в тези самолети и че то не отговаря на истината", изтъкна вчера пред Клуб Z говорителката на Външно Бетина Жотева.

„Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, Европейският съюз налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги за режима на Башар Асад в Сирия“, подчерта още министър Митов и добави, че: „Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали разрешение поради тази причина".

В парламента народните представители отхвърлиха идеята Митов да бъде изслушан за решението. Предложението, което не бе прието със 76 гласа "против", 29 "въздържали се" и 58 „за”, бе на лидера на „Атака” Волен Сидеров. Според него решение е плод на "грешна политика и така се добавя още един негативен щрих към по начало грешната външна политика на България".

Позицията на атакисткия лидер не е изненада като се има предвид, че той откри предизборната си кампания миналата година в Москва.

Още снощи имаше гневни реакции от страна на руски депутати. Освен, че бяха недоволни от отказа руски самолети да бъдат пуснати в българското пространство, те припомняха и че България била осовободена от Османско иго от Русия.

"Ще запомним този недружелюбен акт и ще намерим адекватен отговор", заплаши заместник-председателят на Думата Николай Левичьов. И добави, че "този акт е недалновиден". Народният представител смята, че решението на София е взето "под команда от Вашингтон". 

"Решението на България подрива българо-руските отношения", коментира и зам.-шефът на комисията по външните работи на Думата Леонид Калашников, представител на Комунистическата партия на Руската федерация. И като под индиго заявява, че "актът е изпълнение от страна на васал на заповед от господаря".

Можем само да припомним на руските депутати, че България е член на НАТО, с равноправен глас и споделя като всички останали атлантическите ценности.

А като вид провокация бе изтълкувано искането на Москва за коридор от бившия външен министър Соломон Паси.

"Този коридор е напълно безмислен, той има една единствена цел - да бъде отказан. Сега, тъй като всичко това, разбира се, е маскирано под благовидната формула на хуманитарната помощ, руската пропаганада ще каже "Лошото НАТО пречи на добрата Русия да закара едни храни на едни бедни хора." Това е целият смисъл на това искане, и, разбира се, нашето правителство съвсем естествено отказва един такъв достъп", коментира той в ефира на бТВ тази сутрин.

Депутатите отхвърлиха и поисканото от БСП за обсъждане проекторешение, с което да се задължи правителството да иска преразглеждане в ЕС на санкциите срещу Русия. Вчера лидерът на БСП Михаил Миков потвърди позицията на партията си, че санкциите срещу Москва са контрапродуктивни пред председателя на групата за приятелство с България в Държавната Дума на Руската федерация.