Движение "България на гражданите" започва национална подписка в подкрепа на антикорупционната политика, обяви ръководството след Националния съвет на партията в Пловдив. Идеята представи депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ Димитър Танев.

"Очакванията са срещу 108-те гласа в парламента, които гласуваха против Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта, да изправим 108 000 граждани с тази подписка”, каза Танев, цитиран от Фокус. „Тоест, срещу всеки един глас от парламента против законопроекта да се изправят 1000 гласа подкрепа от гражданите”

Законът "Антикорупция", разработен от екипа на Меглена Кунева и одобрен от Министерския съвет, бе отхвърлен още на първо четене в четвъртък след като 38 депутати гласуваха "против", а 72-ма - "въздържал се". Неочаквано срещу законопроекта бяха и иначе коалиционните партньори от Патриотичния фронт и АБВ. Реформаторите тогава остро осъдиха решението на парламентарните групи, обявявайки ги за "прокорупционни", същото направиха днес и депутатите от ДБГ.

"Отхвърленият закон се крепи на основни постаменти, срещу които никой не е повдигнал критики - да е единен орган, да се ръководи еднолично и да е фокусиран върху висшите етажи на властта и хората с достъп до обществени средства", каза днес лидерката на партията, вицепремиерка и основна движеща сила зад законопроекта Меглена Кунева.

Тя каза още, че е доволна от твърдата подкрепа на ГЕРБ и Реформаторите за законопроекта, но не може да разбере депутатите, които въобще не са изказали конкретни аргументи и въпреки това са гласували "въздържал се".

За да бъде успешна подписката, която ДБГ искат да съберат за месец, ще бъдат впрегнати всички местни структури в страната, които в последния месец са се увеличили с 43.

Депутатите от ДБГ остро осъждат мощната съпротива срещу статуквото и срещу предложените промени в Законопроекта за антикорупцията. Очаква се подписите да бъдат събрани до месец време, след което те ще бъдат внесени в НС между първо и второ четене.