Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 7000 бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан пристигнаха тази сутрин в Австрия и Германия, след като бяха задържани дни наред в Унгария без възможност да напуснат страната. Австрийските и немските власти организираха впечатляващо посрещане предоставяха от границата безплатни пътувания с бърз влак, пакети със запаси и десетки посрещачи, които раздаваха сладки на пристигащите и плюшени играчки на децата.

"Добре дошли в Германия", казва надпис на гарата в Дортмунд.

И възрастните, някои от които са напуснали родината си преди близо месец, са били приятно изненадани от топлото посрещане.

"Много съм щастлив да съм в Германия. Надявам се да намеря по-добър живот тук. Искам да работя", казва Хомам Шехаде, 37-годишен сириец, оставил у дома родители, брат, съпруга, 7-годишен син и дъщеря на 2 годинки и половина.

Той се надява да доведе всички в Германия. Дотогава обаче, казвай той:

"Надявам се Бог да ги пази от самолетите и бомбите. Магазинът ми и къщата ми бяха бомбардирани."

Докато мигрантите напускаха Унгария, местните лидери демонстрираха негативната си позиция спрямо тях в няколко изявления.

Премиерът Виктор Орбан заяви пред репортери, че Унгария пуска мигрантите през границата само защото са създавали обществена опасност, особено с блокирането на трафика и железопътните линии в Будапеща.

Този влак тръгва към Мюнхен.

Според унгарския премиер Орбан, тези хора идват предимно от региони, които не са тормозени от война.

"Те просто искат да имат живота, който имаме ние. И аз разбирам това, но то е невъзможно. Ако пуснем всички, това ще унищожи Европа."

Той отново заяви, че Унгария ще направи всичко възможно, за да спре потока от бежанци и критикува ЕС за плановете да се увеличат квотите за бежанци, които всяка държава-членка да поеме.

"Какво ще решим ако разделим 50 000 или 100 000 мигранти помежду си, когато има неизброими милиони, които са на път?" пита Орбан.

Третата политическа партия в Унгария, радикалната Йобик, също не пропусна да демонстрира нео-фашистките си убеждения, изпращайки и посрещайки бежанци с обиди и знамена "Унгария принадлежи на Унгарците", и обвинявайки всички симпатизанти на бежанците в предателство.

Гарите в Австрия са оборудвани с походни легла за бежанците.

Контрастът с посрещането на виенската централна гара е впечатляващ. Когато пристигат първите 400 бежанци, доброволци предлагат храна, вода и пакети със санитарни продукти за мъжете и жените. Много австрийци на гарата аплодират и скандират "Добре дошли" на немски и арабски. Австрийска жена вади от чантата си чифт гумени детски ботуши и ги дава на жена от Близкия изток, носеща малко дете, разказва firstpost.com.

Повечето обаче не планират да останат в Австрия, а продължават към Германия, която е обещала да помогне на всички сирийци, които търсят убежище. Очакват се общо 800 000 бежанци да пристигнат в страната до края на годината.

Полицаи преграждат крайнодесни протестиращи пред гарата в Дортмунд.

На централната гара в Мюнхен посрещането е подобно на това във Виена.

"Посрещаме топло всички, които идват днес", казва Симоне Хилгерс, говорителка на местните агенции, отговорни за осигуряване на подкрепа за бежанците. "Осъзнаваме, че ще бъде голямо предизвикателство, но всички, властите и гражданите, работят заедно"

Всички пристигнали са нахранени, на повечето е осигурено временно къде да спят.

Бежанците ще бъдат хранени, облечени и лекувани безплатно и всеки ще получава по средно 143 евро на месец джобни. След три месеца ще получат ограничено право на работа. 

Ключови думи

Коментари

Мен не ме посрещнаха така в Мюнхен навремето. Освен това ме озадачават всичките тези бежанци, показващи V, което открай време е знак на победа, а не на благодарност. Питах един водещ немски вестник защо така и те ме цензурираха. Да видим дали в бъдеще ще внимават повече със снимките.

Enigma

Абсолютно точен коментар, !

Всъщност най-популярното значение от 60-те години насам е "мир"... не че нещо, но всеки вижда това, което иска явно.

Развеселен

"Третата политическа партия в Унгария, радикалната Йобик, също не пропусна да демонстрира нео-фашистките си убеждения, изпращайки и посрещайки бежанци с обиди и знамена "Унгария принадлежи на Унгарците", и обвинявайки всички симпатизанти на бежанците в предателство." Колко тенденциозно. И с какво сте вие по-различни от Йобик, смятайки, че всеки, който не се радва на бежанците демонстрира нео-фашистки убеждения.

s.barou

Тази информация е много едностранчива, което ше рече лъжлива. Една снимчица от Дортмунд показва тези, които не искат неограничена имиграция в страната си. Разбира се, им е лепнат етикет "крайно десните". Така ли? Откъде знаете това? Бас ловя следващите избори ще покажат, че това не са някакви маргинали, а растящ брой съвършено нормални граждани.

Етикетите са нещо много интересно. В Германия съществува съюз "Свобода за науката", на който е лепнат етикет дясноконсервативен, защото някои от хората там не са се целували със студентите-маоисти през 1968 година. Оказва се, че свободата е нещо дясно, консервативно и лошо, а несвободата -- ляво, прогресивно и прекрасно. Което всъщност си е общо взето така, като махнем оценъчната част.

Новият

Европа може ли да приема 1 000 000 000 (милиард) "бежанци" от Китай и Индия например! Европа е мъртва и с каквото и скъпо и прескъпо лекарство да се лекува резултатът е ,че трупът не може да възкръсне!

Ама мноого ви пречи нашата Европа бе, що ли така?

Хайде-цяла Африка разбра сигнала-вратите са отворени. Днес са стотици хиляди ,утре ще са милиони

Цял пакистан благодари, и е готов да тръгва 100 000 000 пакистанци разбараха, поне 10 процента ще дойдат. АЯфгантистан, мали, Етиопия, също благодарят!

Топло посрещали всички, ама

Топло посрещали всички, ама после искат да разселват тая ган из Европа!Бой и сръбска музика за тези мърши!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.