Австрия очаква днес в страната да пристигнат до 10 000 бежанци, държани дни наред в Унгария. Днес призори пристигнаха първите 4000 души.

Най-вероятно бежанският поток ще се насочи от Австрия към Германия, каквото е желанието на повечето мигранти.
До решението на официална Будапеща бежанците да поемат на Запад се стигна след многократни телефонни разговори между германската канцлерка Ангела Меркел, австрийския й колега Вернер Файман и унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи днес германският вицеговорител на правителството Георг Щрайтер.

Бежанската криза на будапещенската гара "Келети" има някаква развръзка. Хиляди се качиха на автобуси за Австрия. Щастливците не криеха радостта си.

“Заради сегашното тежко положение на унгарската граница Австрия и Геррмания дадоха съгласие бежанците да поемат към тяхна територия”, оповести днес във фейсбук и австрийският канцлер Файман.

За извозването на бежанците Унгария предостави 100 автобуса. С тях чужденците започнаха да пристигат на австрийска територия, след като преди това бяха събирани по унгарската магистрала, водеща към съседната държава.

2000 бежанци поеха снощи пеш от гарата в Будапеща по магистрала М1 на Запад. Хиляди все още се намират в унгарската столица, много от които на централната гара.

Шефът на правителствения щаб на Орбан Янош Лазар днес стъписа Европа с поредното си скандално изказване: “Най-висшият ни приоритет е да не допуснем блокиране на движението по магистралатаКоето ще рече, че най-важното не е загриженост към изстрадалите хора, които дори бяха бити и заливани с водни струи от унгарски полицаи, а движението по магистралата. Вчера пък Лазар оповести, че Унгария е разтърсена от бежанската криза. Вината носела Германия, както и некомпетентността на Брюксел.

След пристигането на автобусите на аутобана, мигрантите първо отказваха да се качат.  Те не повярваха на унгарските власти, че ще ги извозят до Австрия. Още е пресен споменът отпреди дни, когато стотици поеха с влак от гарата в Будапеща, след като ги увериха, че ще пътуват за Германия. Вместо това ги транспортираха до бежански лагер.

Първите автобуси поеха, след като беше изпълнено желанието на пешеходците по неволя – да се качат и журналисти или представители на хуманитарни организации.

Стъпили на австрийска територия, бежанците се извозват с влакове към Виена, Залцбург, но и към градове в близост до Германия. Малцина от пристигналите в Австрия сирийци, иракчани и афганистанци говорят чужд език, но повечето скандират: “Алмания, Джърмъни!” Хората са изтощени, но и приятно изненадани. След грубото отношение към тях в Унгария на австрийска територия ги посрещат с отворени обятия. На плакат на границата е изписано: “Refugees welcome” (Добре дошли, бежанци).

“Оказваме спешна помощ. Много хора са с рани и възпаления по краката, други са обезводнени”, каза Валтер Грасхофер от австрийския Червен кръст. Организирани са екипи с общо 5000 души медицински персонал и доброволци, които оказват първа помощ на пристигащите, раздават храна, топли и студени напитки.