Какво е общото между адвоката Марин Марковски, тв водещата Гала и директора на НИМ Божидар Димитров? Без гатанки - поредната подписка за връщане на вероучението в средното училище. Поводът е гласуването на закона за училищното и предучилищното образование в Народното събрание. "Липсата на духовна подкрепа и изпепеляващият духовността стремеж за пари създават реална опасност за социална деградация на децата и младежите. Вероучението следва да бъде задължителна учебна дисциплина в учебните заведения, защото християнските ценности - забраната за самоубийство, уважението и почитта към родителите, добро отношение с всички хора, са основи на духовността", се казва в обръщението, публикувано в "24 часа".

Обръщение към депутатите да гласуват тази промяна в закона за образованието

Господа депутати,

Българската държава и българският народ са имали тежка историческа орис. Тези предизвикателства на историята българският народ ги е преодолявал достойно, като са го правели сплотен и единен. Куражът и силата на хората са идвали не само от качествата на българския народ, но и от православната християнска религия, която сме изповядвали. Това не само ни е сплотило, но и ни е запазило като народ и нация.

В усилните години, в които живеем, са необходими и кураж, и надежда, и сплотеност. Християнските ценности са необходими не само като религиозно верую, но и като норми на поведение. Нашите деца имат нужда не само от грижа и образование, но и от човешки правила, които трябва да спазват. В момента се гласува закон за училищното олразование, като предметът “Вероучение” е свободноизбираем. Няма организация по преподаването на тази учебна дисциплина. Образованието е загърбило това жизненоважно знание за духовното възпитание и опазване на нашите деца.

Наркоманията, престъпленията, жестокостта съпътстват живота на нашите деца и често някои от тях стават жертви.

Липсата на духовна подкрепа и изпепеляващият духовността стремеж за пари създават реална опасност за социална деградация на децата и младежите. Вероучението следва да бъде задължителна учебна дисциплина в учебните заведения, защото християнските ценности - забраната за самоубийство, уважението и почитта към родителите, добро отношение с всички хора, са основи на духовността.

В България образованието е светско. Това е модерно образование, което дава необходимите знания и умения за развитието на подрастващите. Предметът “Вероучение” не е религиозна пропаганда и внушение, а знание за историята, философията, музиката, живописта на източното православие.

Естествено, всеки ученик, съветван от своите родители, може да избере каквато иска религиозна дисциплина или алтернативна, например “Етика”. Принципът на християнството е толерантността.

С настоящото отворено писмо ние подкрепяме законодателното предложение на Светия синод за включване на дисциплината “Вероучение” като задължителен предмет.

Убедени сме, че депутатите, които сме избрали, ще разберат необходимостта от това, защото младите са в опасност и това е една гаранция за добър и смислен живот, това е уважение към морала, законите, държавата, институциите и всичко това вие, господа депутати, може да го дадете.

Обръщението е подписано от Наталия Симеонова, Галина Тенева (Гала), Тончо Токмакчиев, Ани Михайлова, Камен Воденичаров, Владислав Карамфилов-Въргала, Константин (Тити) Папазов, проф. Божидар Димитров, Илия Луков, проф. Клементина Иванова, доц. Константин Нушев, Велислава Дърева, Бистра Илиева - управител на фондация “ДАРБИ”, Елена Огнянова - фолклорист и писател, Бисер Божков - писател, адвокат Марин Марковски.