"Отпадането на темата за противодействието на корупцията от дневния ред на парламента е лош сигнал и говори за липса на политическа воля за справяне с този сериозен проблем". Това се казва в отворено писмо на неправителствената организация "Прозрачност без граници", специализирана в областта на борбата с корупцията.

"Независимо от критичните бележки, които организацията ни има във връзка с отделни аспекти от съдържанието на законопроекта, отпадането на темата за противодействие на корупцията от дневния ред на парламента е лош сигнал и говори за липса на политическа воля за справяне с този сериозен проблем", пише в позицията на организацията.

Реакцията на "Прозрачност без граници" е заради отхвърлянето вчера на първо четене на законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Според неправителствената организация "отхвърлянето му означава, че не е приет като философия и цели".

Оттам напомнят, че са изразили своята загриженост още преди парламентарната ваканция, когато законопроектът, макар и включен в дневния ред на НС, не беше гласуван.

"Ако в този момент действията на отделните парламентарни групи можеха да бъдат разчетени преди всичко като част от вътрешнопарламентарни стратегии, то отхвърлянето на  законопроекта е знак за отстъпление от поети ангажименти в национален и в международен план. Не е разбираема логиката, по която той не беше приет именно на първо четене – тогава, когато  се разглежда по принцип", смятат от организацията. 

От "Прозрачност без граници" посочват някои несъвършенства на закона като  анонимните сигнали и липсата на механизми за публичен и прозрачен избор на директор на Националното бюро за предотвратяване на корупцията, но отбелязват, че "отделни неудачни постановки можеха да бъдат преодобени на второ четене".

Оттам припомнят и някои нелицеприятни факти за страната ни , сързани с борбата с корупцията. "Следва да държим сметка, че този отказ от активни действия се случва при ситуация на траен, хроничен проблем с корупцията в България. Да припомним –от включването на България в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International, страната ни е неотменно на последно място в Европа. Корупцията е откроена и като ключов проблем за България както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдие и вътрешни работи,  така и в Доклада на Европейската комисия за борба с корупцията", пише в отвореното писмо.

"Смятаме, че посланието, което парламентът изпрати, е неприемливо за българските граждани, за бизнеса и за международната общност. На практика отхвърлянето на законопроекта е в противоречие и с приемането на  Антикорупционната стратегия от Народното събрание и конкретните мерки по нейното прилагане", смятат от "Прозрачност без граници".

Изводът им: "Така с отхвърлянето на закона в парламента се формира мнозинство, което се оказа против борбата с корупцията по висшите етажи на властта."