Лидерът на БСП Михаил Миков обясни в студиото на бТВ защо депутатите от левицата са гласували против закона Антикорупция, който вчера Народното събрание отхвърли.

Имахме ясна позиция още преди ваканцията – този закон по никакъв начин не кореспондира със заглавието си“.

Според Миков и в момента има достатъчно органи и изреди и Комисията за разкриване на конфликт на интереси, и Сметната палата, и специализираните съд и прокуратура, и БОРКОР.

Трябва да се прилагат законите. И тук е големият проблем, никой вече не ни вярва нито в България, нито в Брюксел. Помните ли с какъв шум се направи комисията за конфликт на интереси и после какво излезе от нея? Тефтерчето излезе от нея“.

Михаил Миков нарече „великанско достижение на българската правна мисъл“ създадените в предишния мандат на ГЕРБ специализирана прокуратура и специализиран съд и припомни, че „сега са тръгнали да освобождават шефа на специализираната прокуратура“.

Според Миков важните теми не включват антикорупционния закон, а други: „14 хиляди по-малко първокласници, 50% от децата са от бедни семейства, а ние се занимаваме с измислени теми“.

България няма бъдеще с това мнозинство и това правителство.

Политиката на Борисов е дясна политика и Борисов, и кабинетът му, и мнозинството му са олицетворение на дясна политика, която е вредна за българските граждани“, заключи социалистическият лидер.

Според него и МВР не реагира адекватно на кризата с бежанците. Всичко това превръща управлението на Борисов във вредно и по-лошо от предишното:

Управлението на Орешарски прекъсна онова, заради което хората излязоха на улиците и свалиха Борисов. Хора са палеха по улиците. Управлението Орешарски дойде естествено да смени оново дълбоко социално замразяване.“

Михаил Миков прогнозира, че БСП има добри шансове за 6-7 областни кметове от 5 в момента.