Представители на България и Унгария са направили предварителни запитвания за купуването на израелски стоманени огради, съобщи Ройтерс. Те са подобни на тези по границата на Израел с Египет. Запитванията са във връзка с усилващия се имиграционен поток към ЕС и намерението да се прави ограда по турската граница.

Пред световната агенция за това е разказал местен бизнесмен, пожелал анонимност. Българският посланик в Израел Райко Пепеланов обаче е потвърдил, че подобни разговори са възможни.

„Предполагам, че случаят е такъв, защото сътрудничеството между министрите на вътрешните работи (на България и Израел) е много интензивно“, заявява Пепеланов. „Не мога да ви предоставя никакви детайли в момента, но мисля, че ние взимаме от израелския опит толкова, колкото можем да научим“

Унгарското външно министерство пък отбелязва, че „не опровергава информацията за израелско-унгарски преговори за закупуването на гранични огради израелско производство“.

Източникът на Ройтерс в Израел казва още, че сделката няма да е лесна, тъй като има бюджетни ограничения, а и заради политическата чувствителност в ЕС към издигането на огради като метод за ограничаване на бежанския поток.

"Те (европейските държави) всички искат решения и виждат приложение за нашите технологии. Но те се нуждаят и от одобрението на ЕС, а това няма да се случи“, посочва анонимният бизнесмен.

Говорителката на ЕК Мина Андреева потвърждава тази теза пред агенцията:

"Оградите... не пращат правилното съобщение, особено към нашите съседи... (българските, бел. ред.)"