Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реши до края на годината да бъдат прекратени правата на руската делегация да гласува, предаде Ройтерс.

Причината е поведението на Русия в украинската криза и най-вече анексирането на Крим.

Поправката, предлагаща Русия да бъде лишена от пълномощия, например от участие в наблюдателни мисии, не бе приета. Затова само бе замразено правото на Москва на гласуване. Руски представители обаче няма да имат право да участват в управителните органи на Съвета на Европа и на ПАСЕ.

Въпросът за правомощията на руската делегация в ПАСЕ се обсъжда не за първи път, откакто страната бе приета в организацията през 1996 г. Но досега подобен прецедент има единствено от април 2000 г., когато руснаците бяха наказани заради операцията на армията им в Чечня. Тогава руската делегаци отказа да работи изобщо в ПАСЕ и заяви, че няма да се върне, докато не бъдат възстановени напълно пълномощията й.

В сряда ПАСЕ осъди анексирането на Крим и призова за незабавното извеждане на руските войски от полуострова.  Това е явно нарушение на международното право, включително на Хартата на ООН, на Хелзинкския акт на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на основните правила на Съвета на Европа. Резултатите от референдума и незаконната анексия на територия от страна на Руската федерация нямат юридическа сила и се не признават от Съвета на Европа, се казва в резолюцията.

Алексей Пушков - ръководителят на руската делегация, каза, че ако се замразят пълномощията на руснаците, те ще напуснат организацията. Той изведе делегацията извън заседателната зала, защото случващото се било политически фарс.

"Ще напуснем тази сесия и ще си запазим правото по-късно да разгледаме въпроса длъжни ли сме изобщо да се връщаме и работим в ПАСЕ или ще се развеждаме с тази организация", допълни Пушков.