“Нито една държава, каквито и стени да издига не може да се справи с бежанския проблем, докато не се създаде координиран подход на държавите членки. Мисля, че доста правителства на големите страни в Европа узряха за това решение”, коментира евродепутатът от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова пред БНР.

"След този огромен натиск на гръцко-македонската граница, струва ми се, че една част от бежанците ще потърсят възможност за преминаване към Европа и през българската граница. От комюникето на агенцията за бежанците и Гранична полиция се вижда, че в последните дни много се е засилил трафика през Резово. Това да първите симптоми", каза избраната от БСП евродепутатка.

Тя призова за спешно свикване на Консултативният съвет за национална сигурност при президента веднага след края на ваканцията. 

Темата за бежанската вълна ще бъде включена като извънредна тема на първата сесия на Европейския парламент в Страсбург, информира Йотова.

Според колегата й от Европейската народна партия Андрей Ковачев, международната общност е закъсняла много с мерките за противодействие на източника на бежанската криза.

“Допусна се да се разрасне проблемът в Сирия и Ирак и затова наблюдаваме бежански вълни, които няма да престанат докато първопричината не изчезне. Политиката не само на Европейския съюз, но и на САЩ, Русия, Китай и арабските страни да се реши проблема с "Ислямска държава“, коментира също пред БНР избраният от ГЕРБ евродепутат.

Той е на позиция, че Дъблинският регламент трябва да бъде преразгледан и да бъде определени задължителни квоти за страните. Това изисква и еднакви стандарти за всички страни членки по отношение на третирането на бежанците и разпределителни центрове по страните, където бежанците пристигат.