Депутатът от "БСП - Лява България" Георги Кадиев и главният столичен архитект Петър Диков влязоха днес в задочен спор по Нова телевизия по повод строежа зад "София ленд".

Кадиев инициира петиция за спиране на застрояването. Той обвини Диков, че разрешава това да се случва. По думите на червения депутат става дума за площ от 22 декара.

"Причината да съм тук е, че още 2009 г., когато се приемаше общият устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. Дотогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло”, коментира Кадиев.

"Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години там е имало военни складове и гара за разлика от „София ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина”, твърди обаче Диков.

Архитектът отрече да е имало дългосрочен замисъл там да се строи жилищна сграда. Той обясни, че прави комплекс с 54 на сто зеленина "от една асфалтова площадка".

"В края на 2006 г. със закона се задължи общината да направи актуализация с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим комплекс с 54% зеленина", каза Диков.