Социалната мрежа Twitter предизвика остри спорове с промяна в политиката си - след като в началото на миналия месец блокира достъпа на популярния сайт за изтрити съобщения на политици Politwoops. Досега десетки сайтове, които предлагаха подобна услуга, също са изхвърлени от системата.

Politwoops, който имаше и международни версии за над 30 държави, публикуваше изтрити tweet-ове на политици през последните три години, често скандални изказвания, за които съответната личност бързо е съжалила и премахнала от системата. Те постигаха това с договорка с Twitter - API за достъп до системата им, което им позволяваше да виждат туитовете, дори след като са премахнати.

Основната теза на Politwoops и други подобни сайтове е, че публичните личности не трябва да могат да прикриват веднъж вече направено изявление. На сайта им все още могат да се намерят туитове от последните три години, разпределени удобно чрез филтър за партия и позиция на политика.

"Тези туитове са били публикувани, а сега са изтрити. Това, което политиците казват публично, трябва да бъде достъпно за всички. Не става дума за правописни грешки, а за уникален поглед към това как съобщенията на избраните политици могат да се променят, без да забележим", казва директорът на Open State Foundation Арджан Ел Фасед, която стои зад проекта Politwoops.

Twitter обаче са на друго мнение - възможността да изтриеш съобщението си е ключова част от свободната употреба на социалната им мрежа.

"Представете си колко стресиращо - ужасяващо дори - би било, ако туитването е необратимо и неотменимо? Никой потребител не заслужава тази възможност повече от друг. Всъщност, изтриването на туит е изразяване на волята на потребителя", смятат от социалната мрежа.

Много от потребителите обаче са убедени, че така Twitter поставя чадър над политиците, които първосигнално публикуват първото, което им дойде наум в социалната мрежа, често нещо далеч по-искрено от обичайната им реторика. И че политиците, като публични личности, не трябва да имат тази защита.

Сега запазването на изтрити туитове ще бъде значително по-трудно - някой трябва да ги заснеме в момента на публикуване, и няма да има твърдо доказателство, че такова съобщение в действителност е съществувало.

Американското списание "Политико" определя Politwoops и подобните сайтове като един от най-важните нови инструменти за журналистите, които им позволяват да следят изказванията на политиците изкъсо и не допускат свободни ревизии в позициите чрез изтриване на стари туитове. Инструмент, който за жалост вече не работи.