Григор Димитров загуби от Михаил Кукушкин (Казахстан) с 2:3 сета (3:6, 6:7, 6:2, 6:4, 4:6) и отпадна още във втория кръг на последния турнир от Големия шлем за сезона - Откритото първенство на САЩ. 

Най-добрият ни тенисист има за какво да съжалява и над какво да размишляв след драматичната загуба. Гладиаторската битка на корт номер 17 продължи 3 часа и 42 миунти. Григор успя да се върна от 0-2 сета пасив, но в решителния пети сет казахстанецът надделя и си осигури участие в следващата фаза, където ще срещне шампиона от миналата година Марин Чилич.

Мачът започна неубедително за Григор. Въпреки че повде с 2:0 гейма, в играта на Димитов личеше припряност и нестабилност. Кукушкин не се бави дълго и след слаби първи минути пое инициативата в свои ръце. Казахстанецът започна масирана атака на бекхенда на българна. Димитров се опита да заиграе по-рисково и агресивно, но това доведе до сериозен брой непредизвикани грешки – 13 за 9 гейма. Така след 34 минути игра Гришо загуби първия сет.

Вората част се разви по сходен начин. Григор отново дръпна с 2:0 гейма, но не успя да задържи преднината и допусна рибрейк за 3:3. До края не сета нямаше повече пробиви и нещата трябваше да се решат в тайбрек. В него българинът направи двойна грешка за 2:1, след което Кукшкин осъществи още един минипробив за 5-2 и повече не даде точка на българина.
Изправен до стената Димитров изигра много самоуверено и с настроение третата част. Българинът бе готов за обрат. Доказа го и в четвъртата част, където един пробив бе достатъчен за крайното 6:4.

След страхотните два сета, Гришо започна решителната част с психологическо предимство. Публиката също бе на негова страна. По всичко личеше, че нещата отиват към пълен обрат и триумф за българина. В този момент последва нелогичен спад в играта му. Хасковлията допусна пробив при 2:2. До края Кукушкин се концентрира върху подаванията си и не допусна повече обрати.