Гръцката полиция задържа четирима българи в Солун при опит да прекарат през страната 103 сирийски граждани, съобщи бТВ.

Полицията проследила камион, който бил ескортиран от лека кола, и на един от големите пътни възли край Солун го спряла за проверка. Според БНР обаче те станали случайня "жертва" на засилените мерки за сигурност заради Солунския панаир. На ченгетата направило впечатление, че ТИР-ът е открит, за да влиза въздух.

В каросерията му били открити сирийските граждани, сред които имало и 19 деца. Властите са арестували и двама турци, членове на същата престъпна група. Всички задържани са на възраст между 25 и 40 години и са с тежки обвинения за трафик на хора, който застрашава живота им.

От полицията смятат, че ръководител е един от арестуваните българи, на 40 години. Според признанията на сирийските граждани всеки един от тях е платил по 2000 евро на трафикантите, за да бъдат превозени до гръцко-македонската граница.

От полицията припомнят, че напоследък опасно зачестиха арестите на българи в Гърция, замесени в трафик на хора. Само в затвора в град Комотини в момента има 50 българи, които излежават присъди за трафик на хора.

Междувременно стана ясна самоличността и на другия българин, за когото вчера бе обявено, че е арестуван у нас във връзка с намерения в Австрия "камион-ковчег". Цветан Цветанов е от ломския кв "Младеново", който се е слял с гетото "Хумата", откъдето пък бе първият арестуван - Методи Иванов.