Есенна кампания за кандидатстване за длъжността "ръководители на полети" обяви държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение". От вчера започна набирането на желаещи да се пробват като авиодиспечери.

Това е една от най-скъпо платените професии у нас. Възнаграждението на хората, които я упражняват, е в пъти над това на премиера и президента. По неофициална информация от бранша авиодиспечерите получават около 10 000 лева като в социалния пакет влизат множество бонуси за почивка, безплатно гориво, допълнително медицинско обслужване и т. н.

Трябва да се знае обаче, че това е една от най-рисковите и натоварени професии. У нас авиодиспечерите са около 300 човека. Те управляват авиотрафика над българското въздушно пространство, който за едно денонощие е около 2000 самолета. При високо натоварване, както е през лятото, броят им достига дори и 3000.

Конкурсът за новите позиции в РВД се налага именно заради увеличения брой прелитащи аероплани, уточняват от държавното предприятие.

Задължителни изисквания към кандидатите са да имат висше образование – с минимална образователна степен „бакалавър“, без значение от специалността и да знаят добре английски език. Кандидатите, които не притежават валиден сертификат за нивото на владеене на езика, ще могат да се явят на тест в РВД. Изпитът е безплатен, а успешното му преминаване се зачита при разглеждане на документите.

Приемът на документи е постоянен, като следващият подбор ще се състои през ноември тази година. Кандидатите трябва да преминат успешно шест етапа – подбор по документи, тест по английски език, тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) в две части, практически упражнения на симулатор, проверка за медицинска годност и заключително интервю.

Ръководителите на полети у нас работят в 5 центъра - в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица.