Плажът на курорта Лозенец, община Царево, ще остане затворен най-рано до четвъртък. Новите проби са показали и по двата периметъра завишени нива – и за наличие на ешерихия коли, и на ентерококи. Това съобщи пред Нова телевизия д-р Павел Харизанов, началник на отдел „Микробилогия“ в Районната здравна инспекция – Бургас.

Вчера са взети нови проби. Днес също бяха взети проби. Резултатите ще излязат след 72 часа. Засега обаче отчетените резултати все още са за чувствително завишени нива на бактерии, които причиняват стомашно-чревни проблеми. Най-високи са пробите от мястото, където се влива реката, а от по-далечните постове по плажа нивата на ешерихия коли постепенно се нормализира, но ентерококите остават високи навсякъде.

Д-р Харизанов отрече да има специално отношение към Лозенец и обясни, че Бургаската здравна инспекция взима проби на всеки две седмици от 46 пункта. Извънредни проби се взимали само по сигнали. С лоши показатели по Южното Черноморие оставал и Попският плаж, също в община Царево.

Според кмета на Лозенец Мария Василева в тази рекичка не се зауствали обратните води от хотелите, защото селото имало канализация. Пречиствателната станция обаче била заустена в реката, а капацитетът на съоръжението отдавна не бил достатъчен.

„Този проблем е от 25 години и пречиствателната станция в Лозенец не успява да пречисти тези води“, каза кметът на община Царево Георги Лапчев.

Той обясни, че били предвидили пари за разширяването на пречиствателната станция. Лапчев предложи на плажовете да се поставят табели, на които да се записват резултатите от всички проверки.

От затварянето на плажа в четвъртък, приходите на концесионера били намалели 20 пъти. Концесионерът Калайджиев е убеден, че това е атака конкретно срещу Лозенец, а по цялото Черноморие било така.

Нова тв показа плажуващи, които не се съобразяват с препоръката на здравната инспекция.

„Даже допреди да се развали времето, доста чистичка беше“, каза туристка.