СИМОНА РУСЕВА

Виенски полицаи спасиха от явна смърт 24 младежи от Афганистан, натъпкани в микробус със заварена странична врата и поставени отвътре решетки на стъклата. Така те не са имали никакъв шанс за спасение – нито да се освободят сами, нито да получат глътка свеж въздух.

И решетките на прозорците са заварени.

Превозното средство, на път от Унгария за Германия, е било спряно от силитие на реда тази нощ. Шофьорът е избягал, но впоследствие е бил задържан.

Униформените съзрели белия бус на магистрала А4 край Виена и веднага се усъмнили за трафик на хора. Те вдигнали стоп палка. Шофьорът се подчинил и спрял, но скочил от кабината и хукнал да бяга.

“Дори след предупредителен изстрел 30-годишният мъж не беше заловен”, съобщи днес полицейски говорител в австрийската столица.

Ченгетата незабавно подали сигнал на колегите си от централата. Изпратен бил екип с куче. Четириногото надушило следа и отвело полицаите към колиба в полето. Там се бил укрил шофьорът румънец.

Бусът душегубка.

Афганистанците са били натъпкани един върху друг. Според полицейският говоритиел Томас Кайблингер вътрешното пространство е с дължина от 3,35 м при 1,75 м ширина и височина от 1,80 м. Хората са били застрашени от явна смърт. Бежанците на възраст между 16 и 20 години разказали пред полицаите, че на тръгване от Унгария буквално били натъпкани в буса, вътре не можели и да мръднат. Когато ги качвали, шофьорът вече бил в кабината, за да не оставя следи и впоследствие да бъде идентифициран.

Освободените от буса душегубка отказали да попълнят документи и да бъдат регистрирани в Австрия. Те държали да продължат за Германия.

Днес в германския парламент – Бундестага, се провежда извънредно заседание, посветено на потока от бежанци, които пристигат във ФРГ. Основен докладчик е вътрешният министър Томас де Мезиер. 

Очаква се до края на годината в Германия да пристигнат над 800 000 бежанци. 

Обсъжда се стратегия мигрантите да бъдат разделяни – на пристигащи от кризисни райони и от държави от Западните Балкани. Последните нямат никакъв шанс да получат убежище в Германия, тъй като идват от сигурни държави – предимно от Македония, Косово, Албания и Сърбия. Тези хора ще бъдат незабавно връщани в родината им. Така ще бъде съкратена процедурата по регистрация и съответно даване на убежище на хора, прокудени от родните им места заради войни и преследване по политически причини.