СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германия е в тревога след съобщението от днес, че бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмидт (96 г.) е настанен в реанимация в тежко състояние.

Видният социалдемократ и икона на немската политика позвънил късно вчера на личния си лекар проф. Хайнер Гретен заради остри болки в десния крак, който побелял. Докторът пристигнал незабавно в дома на Шмидт в Хамбург и след преглед повикал линейка. Пациентът е бил приет в  болницата «Свети Георги». Изследване доказало съмнението на проф. Гретен - запушване на кръвоносен съд.

«Положението е много сериозно, запушването е доста голямо и съсирекът не може да се отстрани с катетър», заяви днес проф. Гретен.

Той обяснява, че положението било сравнимо с това при инфаркт. Само че в конкретния случай няма запушване на сърдечни кръвоносни съдове, а при крайник и така липсва оросяване. Подобно състояние при 96-годишен пациент било крайно опасно.
Днес специалисти от болницата «Свети Георги» ще решат дали да бъде извършена хирургическа интервенция, за да се възстанови кръвообращението в крака на Шмидт.

Заради тежкият случай началникът на кариологичното отделение към здравното заведение проф. Карл-Хайнц Кук незабавно се е върнал в Хамбург от Лондон, където е участвал в европейски конгрес на кардиолозите.

«Състоянието на г-н Шмидт е стабилно, той е с висок дух, но подобна ситуация е опасна. Той е в напреднала възраст и заклет пушач», каза днес проф. Кук.

Според колегата му Гретен оперативна намеса е сложна и трудна. Кръвоносните съдове на Шмидт са в лошо състояние поради възрастта и тютюнопушенето. В най-лошия случай можело да се стигне до ампутация на крака.

Специалисти обясняват, че подобно артериално запушване се дължи на напреднал стадий на атеросклероза. Ставало въпрос за периферно артериално запушване. При заболяването в атерията се образува кървав съсирек, който започва бавно да нараства и в крайна сметка се стига до тотално запушване на кръвоносния съд. При този четвърти стадий тъканта, която се снабдява с кръв от засегната артерия, престава да получава кислород. Първото, което трябва да се направи е, съсирекът да се изтегли с помощта на катетър. Такъв опит е бил направен при Шмидт, но той се оказал неуспешен. Така операцията става неизбежна. 
От това заболяване в Германия страдат 4,5 милиона души, сочи статистиката.

Хелмут Шмидт постъпи в същата болница на 7 август. Тогава тревогата се оказа напразна. Той се беше дехидратирал заради недостатъчен прием на течности при жегите.

Сега му предстои по-голямо изпитание.