Шефът на Пентагона Ащън Картър обяви Русия за "много, много голяма заплаха", съобщи специализираното издание "Дъ Хил".

Така той изрази съгласие с оценката, направена наскоро от висши американски военни. Според тях Русия е главната заплаха за САЩ, равна на "Ислямска държгава" (ИД).

"Русия е съществена заплаха за нас най-малкото заради големината на ядрения си арсенал", каза Картър на пресконференция в Пентагона. "Това не е новина. Това, което е ново - и мисля, че те (висшите военни - б.р.) го посочиха и аз се съгласих с тях - че за близо четвърт век след края на Студената война ние не смятахме Русия за противник", допълни той.

"Русия на Владимир Путин се държи в много отношения като противник. Това е нещо ново. Това е нещо, към което трябва да се нагодим и на което трябва да се противопоставим", каза още шефът на военното ведомство.

Според него стратегията на Пентагона за противопоставяне на Русия е "силна и балансирана".

"Ние работим с НАТО по нов начин, по-ориентирани сме към сдържането по източните граници на пакта, с втвърдяване на страните, граничещи с Русия - членки и нечленки на НАТО, по отношение на влиянието на хибридната война или зелените човечета", каза още Ащън Картър.

Той обаче допълни, че САЩ ще продължат да работят с Русия в сферите, където интересите им съвпадат.

"Не можете да рисувате поведението на руснаците с един замах на четката. Има сфери, в които те работят с нас - борбата с тероризма, по отношение на Северна Корея и други. Ще продължим да работим заедно по тези въпроси", увери военният министър на САЩ.

Накрая тай заяви, че страната му ще държи вратата си отворена, за да може или Владимир Путин, или някой негов наследник да заведе Русия, където според него е най-добре за нея. И тази посока не е на конфронтацията с останалия свят и самоизолацията, по който път ръководството в Москва върви в момента.