"Трябва да отговорим на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите с повишаване на моралното ниво на българския политически живот, за да съхраним доверието, което големите компромиси рушат, особено в твърдите ядра на нашите партии".

Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в словото си по повод началото на новия политически сезон. Според него съчетаването на политическия компромис и морала е възможно и всички успешни общества са доказали това.

"След 25 години не можем да се оправдаме с комунизма за собствената си корупция и безотговорност", заяви Кънев.

И допълни, че вече има успешни общества не само в Западна Европа, а и в някои бивши комунистически държави в Източна Европа.

Според лидера на ДСБ политиците трябва да се върнат към "исконната християнска представа за морал" и да престанат с поведението на "суетно и себично полагане на маски за лична непогрешиност".

Кънев изтъкна, че още от първия ден на парламента е било ясно, че той или ще бъде терен на съгласието, или ще има кратък живот.

"Уменията за преговори, за търсене на компромиси и съгласие, бяха предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. Постигането едновременно на политика на компромиси и политика на приличие беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент. Бяхме изправени пред досега непознато предизвикателство. Отминалата сесия доказа, че политика на преговори и компромиси в 43-ото НС е възможна", коментира Кънев.