Папа Франциск призова свещениците да помилват и простят на жените, които са правили аборти и на лекарите, които са ги извършвали, съобщава в. "Гардиън". Светият отец отправи призива в реч за предстоящата юбилейна година, през която "да пренебрегнем твърдолинейните традиционалистите в рамките на католическата църква" по темата с абортите.

"Реших, независимо от всякакви разпоредби, да предоставя на всички свещеници за юбилейната година възможността по тяхна преценка да освободят от греха на аборта тези, които са го извършили и онези, които са помогнали, но с разкаяно сърце търсят прошка за това", каза той на вторник.

Според него "трагедията с абортите за някои е заради повърхностна информираност, но за много други е липса на друг избор или поне те вярват, че нямат друг избор".

Папата заяви, че е напълно наясно с натиска, който се оказва върху много жени по една или друга причина, добавяйки, че е имал срещна с "толкова много жени, които носят в сърцето си белега на това мъчително и болезнено решение".

Франциск неведнъж е настоявал църквата да покаже по-голямо състрадание към хората. И затова днес призова свещеници да използват думи, които да предразполагат и да посрещат с добро такива жени. Но и да се уверят, че "тези, които са участвали (при аборта б.р.) са знаели за "тежестта на греха от извършено".

Както вече е известно по-рано папа Франциск обяви юбилейна година от 8 декември 2015 г. до 20 ноември 2016 г., а този период по традиция е време за опрощаване и прошка.

Преди няколко месеца Светия отец призова отците да приемат отново в църквата и разведените, които отново са сключили брак, и да им разрешат да взимат причастие.