БСП видя предизборен умисъл в липсата на официална българска позиция по бежанския въпрос преди предстоящото заседание на Съвета на вътрешните министри на ЕС и на европарламента. Това стана ясно на брифинг на социалистите, воден от председателя Михаил Миков, в който участва и евродепутатът Илияна Йотова.

"Приемането на квотите за бежанци ще попречи на изборните успехи на ГЕРБ, защото това е непопулярна тема", заяви Йотова.

От левицата отново призоваха за свикване на КСНС, както и за изслушване на ресорните вицепремиери Меглена Кунева и Румяна Бъчварова.

"А защо не и на премиера Бойко Борисов", каза Миков.

"Българското правителство няма позиция и отказва да има такава, което е още по-тревожното. В Страсбург темата ще влезе по спешност, а Румяна Бъчварова с каква позиция ще отиде на срещата на министрите на 14 и 15 септември", попита Йотова.

Тя подчерта и факта, че пред държавата стоят още няколко казуса за разрешаване. Като например призивът на някои страни членки да се затворят шенгенските граници, което би превърнало България в буферна зона, както и идеите за спиране на финансирането на държавите, които не са се справили с бежанците. Йотова уточни малко по-късно, че лично е разговаряла с Бъчварова за тези квоти, които евентуално ще бъдат приети и според които България трябва да приеме около 300 бежанци, да се включи бройката на хората, които са влезли в държавата, но отговор от Бъчварова засега нямало.

В левицата са разговаряли още и за закона "Антикорупция" , който депутатите предстои да разгледат утре като първа точка в дневния си ред. Социалистите потвърдиха позицията си, че са против няколко основни момента в проекта: начина на избиране на бюрото за разследване, това, че бюрото ще е едноличен орган и фактът, че бюрото ще може да разглежда и анонимни сигнали като само ще преценява на кои да обърне внимание и на кои не.

На финала социалистите се върнаха на предизборната тема, като Миков обяви, че вече се наблюдава нов феномен - купуване на цялата местна власт и по-точно на общински администрации. Той обаче не даде повече подробности.