Основната международна гара на Будапеща беше евакуирана, след като стотици емигранти се опитаха да се качат на влакове за Австрия и Германия, съобщава репортер на АФП.

„Влакове няма да тръгват и пристигат от гара „Келети“ до второ нареждане. Моля всички да напуснат сградата“, е съобщил глас по високоговорителите. Съобщението беше обявено след като близо 500 емигранти – мъже, жени и деца, се опитаха да се качат на борда на последния влак, който тръгва от Будапеща за Виена.

Някои от емигрантите са започнали да викат след като няколко стотин полицаи, някои от които за борба с безредиците, са започнали да насочват хората към изходите. Въпреки това те не са оказали съпротива и не е имало сблъсъци. Няколкостотин души все още чакат пред гарата, въпреки че силите за сигурност са блокирали достъпа до нея.

Само през август 50 000 емигранти, повечето от които от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, са влезли на територията на Унгария. Много от тях преминават транзитно през страната на път за други европейски страни като Германия. В същото време само за вчерашния ден в австрийската столица Виена са пристигнали 3650 емигранти, което е най-големият брой за тази година, припомня БГНЕС.