Националната астрономическа обсерватория "Рожен" няма пари дори за ток и вода. Учените молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти, стана ясно от репортаж на Нова тв, излъчен днес.

Репортерът показа плочка от камък, която се откъртила в негово присъствие от фасадата на сградата на НАО. Никола Петров, директор на обсерваторията, каза, че е възможно да паднат и цели козирки.

"Тук няма падащи звезди, тук има падащи облицовъчни плочи", заключи репортерът.

Той показа най-"добрата" стая, която скоро ще приюти и полски астрономи - с изтърбушена ел.инсталация, паднала мазилка и стар червен радиатор от соца, останал "на един крак". Неотдавна пък корниз от близо 20 кг щял да убие астроном от Сърбия, който си спял под него.

Сметката, която се е натрупала за ток и вода, плюс нежното за ремонти е общо 264 000 лв., каза Петров. Астрономите работят и под течащ покрив, който няма как да поправят сами. 

"В общия случай се чудя как да опазим тези, които са дошли при нас, да правят наука", уточни директорът.

В кухнята наскоро шкаф паднал върху главата на македонска гостенка.

Интересът иначе се повишавал и идвали хора от цял свят. От ремонт се нуждаят и самите телескопи, от които само най-големият тече "засега по-малко", а в другите дъждът вали свободно.

Петров се съгласи, че са в ролята на хора, които са протегнали ръка за милостиня:

"За съжаление, така се получава. Това е нашият национален обект, нашата национална обсерватория, но ние не можем да я съхраним", каза той.

"Има обсерваторитя - има проблем, няма обсерватория - няма проблем. Може би натам вървят нещата", заключи тъжно директорът на астрономите.

Той напомни, че токът е основно нещо, за да работи станцията и останат ли без него, няма как да работят. Освен това средства трябват и за консумативи на телескопите в най-голямата астро обсерватория в Югоизточна Европа.

Финансовият колапс е четвърти поред и, както каза шефът й, на него лично започва да му става досадно.