След продължила недълго среща на лидерите на партиите в Реформаторския блок стана ясно това, което всички очакваха - че те ще се явят на изборите с единна регистрация.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изпусна този исторически момент, защото закъсня, но пък коментира "добрата новина". По думите му явно в Реформаторския блко е трябвало да се побутнат, за да стигнат до общата регистрация. Той каза още, че изначално не е бил песимист за постигане на днешното съгласие.

"Не е важно какви са методите, а каква е крайната цел", допълни лидерът на ДСБ.

Преди срещата лидерът на ДБГ Меглена Кунева, която бе придружавана от Найден Зеленогорски и Даниел Вълчев повтори, че нейната партия настоява за единна регистрация още от април тази година. На обвиненията на Радан Кънев, че изпраща Вълчев като преговарящ, който дори не е политическо лице, Кунева отвърна, че той следва изцяло политиката на партията й и че от ДБГ никой не възразява, че преговаря с Атанас Атанасов и Петър Москов.

Военният министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев също обяви, че идва с положителна нагласа. Той оправда вчерашните действия на три формации от РБ с това, че нищо не били подписали, а направили само едно изявление. Вчера ДСБ, БЗНС и НПСД излязоха с обща позиция, че ще се явят с единна регистрация. Това предизвика декларация от ДБГ и СДС, които обявиха този акт за провокация.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов пък заяви, че не вижда никаква колизия и очаква днес всички партии в Блока да постигнат споразумение за общо явяване.

"Ако РБ държи да е на нивото на предизборните си обещания да оповести на българските граждани конкретни стъпки за постигане на единен политически субект", обяви изненадващо Москов.

По думите му ДСБ е изпратила до всички партньори в Блока писмо със своите предложения за конкретни стъпки, за което писмо обаче медиите не знаели. На въпрос дали под единен политически субект се разбира и единен лидер, който според стари заявки на Блока трябваше да е Радан Кънев, Москов отвърна, че не бил човекът, който ще коментира пред медиите общите за Блока решения. След което заяви, че РБ трябва да определи в рамките на септември дневния ред за постигане на този общо полиитчески субект. На въпрос ако днес не се постигне консолидация какво следва, той отвърна: "Това означава, че някой е лъгал досега".

Лидерът на СДС Божидар Лукарски също подчерта, че всички искат единна регистрация, но пък изненадващо посочи, че тя не трябва да се бърка с кандидат-кметовете. Лукарски подчерта, че е бил изненадан, че СДС не е била поканена на вчерашната среща между ДСБ, НПСД и БЗНС. На въпрос дали СДС се цепи, издигайки свои собствени кандидатури, изненадващо той обяви, че подкрепата за кандидата на ГЕРБ във Варна - настоящия кмет Иван Портних, всъщност била решение на местната организация, а не на националното ръководство.