СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Европа не е сполетяна от катастрофи, но сме свидетели на безкрайно много трагедии с хора, които търсят спасение. Случилото се в Австрия е ужасяващо и стъписващо. 71 бежанци бяха погубени от безскруполни каналджии. Това е огромна трагедия, която те разтърсва.

Това заяви Ангела Меркел на голяма пресконференция за немски и чужди журналисти в Берлин по повод гибелта на 71 бежанци от Сирия, задушили се в камион на австрийска територия. До този момент в Унгария, откъдето е тръгнал камионът, са задържани петима, четирима от които български граждани, единият от които от ливански произход.

“Ние зачитаме човешкото достойнство. Няма никаква толератнтност спрямо онези, които поставят това под въпрос”, заяви Меркел по повод нападенията срещу бежанци и техни общежития в Германия. “Ние се отвръщаме от онези, които обиждат хора, които нападат хора, които свикват демонстрации на омразата. Не следвайте онези, които зоват към такива демонстрации. В техните умове и  сърца са се настанили предразсъдъци, студ и омраза”, допълни канцлерката.

Попитана как се е чувствала при скорошното си посещение в общежитие за бежанци в Хайденау, когато беше освиркана и наречена “народна предателка”, тя отговори, че всеки политик понякога трябва да понася и унижения.

“Това не ме смущава. Вбесява ме омразата и по този въпрос категорично трябва да се разграничим”, изрече Меркел.

Тя обаче е категорична, че в голямото си мнозинство германците са толерантни и открити към света. Тя била горда с хилядите немци, които помагат и подават ръка на бежанците, за което им е дълбоко благодарна.

“След като толкова много хора помагат, то това за нас е нелоша атестация. Светът гледа на Германия като на страна на надеждата и шансовете. А това не винаги е било така”, каза Меркел.

Очаквайте подробности.