ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ-Европейската комисия очаква обяснения от българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за изключването на част от бъдещия газопровод „Южен поток“ от територията на България и ЕС и следователно от действието на неговото законодателство в енергетиката.
Това заявиха днес от кабинета на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в отговор на спекулации, че Комисията е започнала процедура за нарушение срещу страната ни заради промените в закона за енергетиката.
„В Брюксел са загрижени за съвместимостта на тези промени със законодателството на ЕС,“ каза източник от Комисията пожелал анонимност. „Затова комисарят Йотингер вече изпрати писмо на министър Стойнев в края на март с искане на разяснения. Когато получим отговор, ще го анализираме и ще вземем решение за възможни следващи действия“.
Стойнев още не е отговорил и писмото на комисаря не трябва да се разбира като част от процедура за нарушение, поясни източникът.
Цитираните в писмото на Йотингер промени в енергийния закон бяха приети на първо четене миналия петък. Според тях достъп до тръбата ще има само "Газпром" - нещо, което противоречи на европейското законодателство.