Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

При добро каране Годеч е на около 30 мин. от София. При добро желание, стига да не сте бежанец (защото Гранична полиция не спи), от града има екзотичен маршрут в посока Драгоман. Някъде в средата на нищото е село Разбоище, а още по-натам, ако наистина имате мерак, е Разбоишкият манастир.

Отговорът на въпроса защо зафичканият в кьошето на България Годеч е център на духовна околия, е много прост – смятали са и Западните покрайнини. И тогава се пада в центъра на грамадна околия.

И то каква. На територията й има повече от 50 църкви и манастири (в сегашната българска част), някои строени в 14-и век.

Та за Разбоишкия говорехме. Тук хубавото е, че ако не сте съвсем дамаджан-турист, трябва да ходите пеш. Иначе има обходен път с около 70 км удължение плюс доста офроуд терен през култовото село Чепърлянци.  Не бъркам – 70, а не 7.

Това спасява това закътано място от потоци ентусиасти по джапанки, по шумни плеъри и по пликове от „Билла”.

 

Тук е бил монах небезизвестният съратник на Васил Левски Матей Миткалото, който – както биха казали местните - не го слуша главата. Може би затова ликът му стои редом до този на Апостола и на св. Богородица. Спокойно – тук не е 4768-ият манастир, в който Левски е отсядал – поне никой не бие тъпана с това.

Виж, другото е ясен факт – в Разбоишкия манастир, на края на света се е джуркал барут за народното опълчение от 1876-а. Има и доказателство – една цяла черна пещера. Станала производствена аария и взривът избил няколко монаси.

 

 

 

Съмнителни машини, които десетилетията са изтрили информацията за какво служат. Сега седят като пенсионирани непотребни зверчета в мухлясалите келии на манастира.

 

 

Тук има една много дефицитна стока – мир. Напимер разбираш, че някой чете Октоиха. И не ти говори за часовници на владици еврофондове или други дивотии.

 

Казахме ли, че това е люлката на река Нишава? По интересна е с тов, че в Сърбия вече като пораснала дава името на един известен град.

 

 

Лопатата и кирката каляват духа като много малко други работи.

 

ОПГ обичайно се чете като „организирана престъпна група”, но в случая става въпрос за организирана пияческа група.... Както е видно и откадъра.

 

Ключови думи

Коментари

България бъка от подобни красиви кътчета, които наистина са земен рай! Време е ние, като притежатели, да върнем и да оценим богатството, което притежаваме! Разрухата, която цари е поради това, че напълно сме забравили корените си и сме занемарили чистото българско...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.