Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес се навършват 67 години от нахлуването на войските на Съветския съюз и неговите сателити (без Румъния) в Чехословакия. Беше прекратен експериментът за демократизиране на комунистическото управление - за "социализъм с човешко лице". Разгромът на Пражката пролет" затвърди убеждението, че комунизмът не може да се реформира.

От дистанцията на времето аз не съм напълно убеден в това. Чехословакия бе една цивилизована европейска страна, със силни граждански традиции и нейното общество можеше да се справи с прехода към една смекчена форма на комунистическо управление, която все повече да прилича на тогавашните социалдемократически модели в Европа. Наблюдавайки случващото се в Русия днес все повече се убеждавам, че идеологическата структура на болшевишкия режим с времето се бе превърнала в предимно външна форма на класическия азиатски деспотизъм, който от хилядолетие управлява Русия. Сталин осъществи прехода от левичарско-гангстерския тероризъм на Ленин - Троцки към режим на тоталитарна азиатщина от типа на Златната орда с властовите технологии на XX век. С разгрома на Пражката пролет бяха унищожени предпоставките за постепенна еволюция и де-композиция на сталинисткия болшевизъм по посока на западен - демократичен социализъм.

Ако се вгледаме внимателно в изминалия оттогава половин век, левицата в Европа и в света още не може да се съвземе напълно от този погром. Перестройката на Горбачов и "кадифените революции" през 1989 г. циментираха убеждението, че пътят към демокрацията е единствено либерален (в тесния смисъл на думата). Затова, уважаеми левичари, не се сърдете на Рейгън, Тачър и неолиберализма - сърдете се на Брежнев за пропуснатите уникални възможности - и преди всичко за разгрома на Пражката пролет.

 

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

Ключови думи

Коментари

Развеселен

добър анализ

...

"Разгромът на Пражката пролет" затвърди убеждението, че комунизмът не може да се реформира. От дистанцията на времето аз не съм напълно убеден в това." Минчев дали смята, че комунизмът би могъл да се реформира????

Човек

Елементарен прочит на цитата съдържа отговор на поставения въпрос, така че коментарът е нулев, така да се каже.

дебелян пеевский

Какъв "анализ", тва са купчина лозунги и декларации натрупани без връзка и без смисъл.

Червена отрепко,до кога ще спамиш този хубав сайт!

Радев

Минчев да си на днешно време. 25 години така захлебва с антируското си говорене, че се удвои физически.

дебелян пеевский

"отрепко,до кога ще спамиш този хубав сайт!" -- охо, десните модератори-доброволци са напълзели гледам.

оЩАВЕН МАРКИЗ

Де да беха всички пълни хора у БГ-то толкова пълно разбиращи и тълкуващи българските полит-духовни неволи като г-н Огнян Минчев... А то, кво, пълно с дебелаци и ... ПРАЗНОТА, ВСЯЧЕСКАЯ ХИБРИДНАЯ ПУСТОШ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.