Днес главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова във връзка с безобразните действия на полицаи от Пловдив спрямо шофьор, убил пешеходец.

Преди дни държавното обвинение информира за самия инцидент, около който действията на МВР-служителите звучат най-малкото подозрително. На 12 август на бул. “Никола Вапцаров” в Пловдив Милан Дивеков (24 г.) блъска на пешеходна пътека Димитър Д., на 63 г., който вследствие на удара умира.

Интересно е, че органите на МВР въобще не са уведомили прокуратурата за случката, а оттам научили за нея от репортаж на Нова тв. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Извършителят на ПТП-то Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта, поясняват от обвинението.

Същият е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа, но по прокурорско постановление по реда на НПК.

Разследването показало, че Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Последното му нарушение е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби не са платени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талонът за управление на МПС.

Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на очевидци на пътно-транспортното произшествие.

Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив е заявил обратното пред Нова тв, подчертават от прокуратурата.

Вследствие на всичко изредено наблюдаващият прокурор отстранил разследващия полицай.

Но това не е всичко...

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“, продължава съобщението на държавното обвинение.

Поради тези факти главният прокурор е предложил на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и "да предприеме необходимите действия".

Проверка на Клуб Z в Пловдив установи, че няма информация въпросният Дивеков да е някаква "важна клечка" или син на някой "ВИП" - най-обикновен многократно проявен пътен хулиган.

Затова пък