Дмитрий Песков - говорителят на руския президент Владимир Путин, отново бе обвинен от опозиционери в разточителство, не съответстващо на годишните му доходи като държавен служител.

На скорошната си сватба с фигуристката Татяна Навка той бе заснет да носи часовник за 620 000 долара. Новината бе огласена от Фонда за борба с корупцията, оглавяван от блогъра Алексей Навални.

Сега от Фонда твърдят, че Песков и Навка изкарали медения си месец на най-скъпата яхта в света "Малтийски сокол", и в момента са на борда й край бреговете на италианския остров Сардиния. Едноседмичният наем за нея е 26 милиона рубли, или 385 000 евро. При това в тази цена не влизат храната и забавленията.

Навални отправил запитване до неназован държавен чиновник кой е платил почивката на яхтата. Самият Песков заявил, че почива в хотел, без да уточнява къде.

Новината, че Песков е на "Малтийски сокол", дошла от "твърде надежден източник" на Фонда за борба с корупцията. Заедно с младоженците на борда бил малък приятелски кръг с деца.

Дмитрий Песков трябва да похарчи всички свои доходи за три години,у за да прекара само една седмица на "Малтийски сокол", отбелязва Навални.

За да провери твърденията на "надеждния източник", Фондът на Навални направил проверка чрез сервиза за проследяване на пътя на яхтите. Оказало се, че "Малтийски сокол" наистина е била край Сардиния. Друго доказателство била снимка в инстаграм, публикувана от руския политик Олег Митвол, който е близък приятел на Песков. Именно снимка на Митвол уломи говорителя на Путин със скъпия часовник. Този път Митвол не снимал "Малтийски сокол", а две дсруги яхти. Снимката обаче можело да бъде направена само от борда на най-дсъпата яхта в света. Навални установил това по местонахождението на другите два морски съда. Те също се намирали край Сардиния.

Друго доказателство е снимка, също в инстаграм, дава  15-годишната Саша, дъщерята на Татяна Навка от предишния й брак. Първо тя сложила в профила си таг "Сардиния". Освен това, тийнейджърката е облечена с халат, на чийто гръб личи напдисът ALTES FALCO. Извън всякакво съмнение, това е част от Maltese Falcon - английското название на яхтата, което е изписано на борда й.

"Искаме от администрацията на президента Путин и от самия Путин не само юридическа, но и етична оценка за начина на живот на държавния служител Песков", призовава Навални в сайта на Фонда за борба с корупцията.

Самият Песков отхвърли пред агенция РБК твърденията, че почива на яхта. Той допълни, че наистина почива на италиански остров, но той не е Сардиния, а Сицилия. И е отседнал в хотел.

 

Що за яхта е "Малтийски сокол"

 

"Малтийски сокол" по време на плаване. Снимка www.symaltesefalcon.com

► "Малтийски сокол" е най-голямата и най-скъпата платноходна яхта в света. Дължината й е 88 метра. Развива скорост до 36,1 километра в час. Предназначена е за 12 пътници и 18-членен екипаж.

► Построена е през 2006 г. от италианската компания "Перини Нави" и пусната на вода в турското пристанище Тузла. Първи собственик е американският милиардер Том Пъркинс.

► През 2009 г. той продава яхтата на кипърската милиардерка Елена Амброзиаду, основателка на хедж фонда ИКОС.

► Съдът е обявен за продан с първоначална цена 99 миилиона евро. В крайна сметка той е купен за 85 милиона евро.

 

Скандалът с часовника на Песков

 

Дмитрий Песков бе заснет с този луксозен часовник на сватбата си на 1 август.
Подобно на боса си Путин, и той носи часовника на дясната си ръка.

Дмитрий Песков се ожени за Татяна Навка на 1 август, като преди това се разведе със съпругата си Екатерина.

Тържеството бе пищно и се състоя в един от най-скъпите хотели в курорта Сочи. Той бе целият резервиран за събитието и гостите му.

Алексей Навални се заинтересува от часовника на Песков, увековечен на сватбените снимки. Блогърът разпозна в него модела Richard Mille RM 52-01, произведен в 30 екземпляра. Той писа на американския магазин, който го продава, и научи цената му - 37 милиона рубли, или 620 000 долара.

През 2014 г. Песков декларира доходи от 9,2 милиона рубли (147 200 долара). Той по никакъв начин не би могъл да купи този часовник със своите законни доходи.

Освен това, Песков не е работил нито ден в частния бизнес. Няма как човек, който цял живот е бил държавен служител, да може да си позволи да си купи толкова скъп чаосвник.

Песков се оправвда, че часовникът не е толкова скъп и че му е бил подарен от Татяна Навка, която като олимпийски шампион по танц върху лед има доста пари.

Само че кремълският говорител бе заснет със същия часовник 15 седмици преди сватбата. Снимката направи дъщеря му от неговия първи брак Елизавета, която публикува снимката в инстаграм.